Csernobilban vizsgálódik a NAÜ

Ukrajnába érkezett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége, hogy a csernobili atomerőműben folytasson vizsgálatokat - jelentette kedden az ukrán média.

A szakértői delegáció a februárban 12-én történt eset ügyében tájékozódik, amikor is beszakadt egy gépház teteje közvetlenül az 1986-as katasztrófában megsérült négyes blokk mellett. A küldöttség elemzi a tetőomlás okait, illetve ellenőrzi a radioaktivitás szintjének mérési adatait.

A NAÜ szakértőit a csernobili atomerőmű vezetősége kérte fel arra, hogy folytassanak független vizsgálatot a nukleáris létesítményben.

A nem működő atomerőmű gépháza az előzetes vizsgálatok szerint a rajta összegyűlt hó súlya alatt szakadt be. A hatóságok közlése alapján a radioaktivitás szintje nem emelkedett meg, a sérült négyes blokk fölött lévő szarkofágban nem keletkezett kár, és senki sem sérült meg.

Környezetvédők ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a tető beomlása a még 1986-ban emelt régi szarkofág újabb állagromlását okozhatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.