Navracsics sorsa Ljubljanában dől el

Ami biztos: már csak két problémás „versenyző” maradt az EU-biztosjelöltek között, a magyar és a szlovén. Ami bizonytalan: attól függően, hogy kit jelöl Szlovénia a hazaküldött Alenka Bratusek helyére, Navracsics Tibor tárcájából lenyesnek egy darabot, vagy új területet adnak neki.

Noha a vártnál rázósabbra sikeredett a leendő EU-biztosok meghallgatása az Európai Parlamentben (több jelöltet megszorongattak, pótkérdésekkel bombáztak, sőt pótmeghallgatásra is visszahívtak), végül a problémás „versenyzők” is átmentek a vizsgán. Sőt az EP-szakbizottságok meggyőző többséggel hagyták jóvá a korábban bukásra is esélyesnek tartott brit Jonathan Hillt, a francia Pierre Moscovicit, a lett Valdis Dombrovskist vagy a spanyol Miguel Arias Canetét. Elkaszálták viszont a szlovén Alenka Bratuseket, aki az energiaunióért felelős alelnök lett volna, de olyan megalázó vereséget szenvedett a bizottsági szavazáson, hogy csütörtökön visszalépett a jelöltségtől.

Alenka Bratusek a kudarccal végződött meghallgatáson az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottságában
Alenka Bratusek a kudarccal végződött meghallgatáson az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottságában
Francois Lenoir / Reuters

Mostantól a szlovén kudarchoz kötődik Navracsics Tibor sorsa is. Őt a kulturális és oktatási EP-bizottság „csak” félig buktatta meg – uniós biztosnak alkalmasnak ítélte, a kulturális, oktatási és EU-állampolgársági ügyek felügyeletére azonban alkalmatlannak. Nála így két lehetőség adódik: vagy átszabják a portfólióját, vagy új területet adnak neki. Ám e két változat közül csak akkor tud választani Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök, ha már tudja, hogy kit jelöl Bratusek helyére a szlovén kormány, és ha tisztában van az Európai Parlament végleges álláspontjával. (Az EP elnöki konferenciája a jövő hét elején ül össze.)

Máris készen állnak a forgatókönyvek a különböző szlovén jelöltekhez. Felmerült Tanja Fajon szocialista EP-képviselőnő neve, akinek nagy előnye, hogy nő, vele tehát nem sérülne a női kvóta, hátránya ellenben a politikai súlytalanság (2009 előtt brüsszeli tudósítónként dolgozott). Ő aligha lenne alkalmas alelnöknek, ezért a szlovák Maros Sefcovicot léptetnék elő energiaügyi alelnökké, Sefcovic közlekedési tárcáját pedig átvenné Navracsics. Az új területen senki sem vethetné szemére az európai értékek (demokrácia, jogállamiság stb.) megsértését, de a váltás miatt újra meg kellene hallgatni.

Szoros kapcsolatban áll Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel és az Európai Parlament vezetésével is – közölte csütörtökön Juncker, aki amúgy maga választotta Bratuseket a ljubljanai kormány három nevet tartalmazó listájáról. Ugyanezen a listán szerepelt Fajon is. Brüsszeli körökben feldobták még Violeta Bulc miniszterelnök-helyettes, fejlesztésért felelős miniszter nevét is, aki jóval nagyobb eséllyel betölthetné az alelnöki posztot is. Ebben az esetben Navracsics maradhatna a helyén (új meghallgatásra nem lenne szükség), legfeljebb elvennék tőle az EU-állampolgársági dossziét, amely az uniós értékek miatt támadási felületet nyújt.

Egyre inkább szorít az idő. A szlovén kormány azt ígérte, hogy péntekre előáll egy új névvel, ám csütörtök délután a koalíciós pártok még nem jutottak egyezségre. Bonyolítja a választást, hogy mindenképpen női jelöltet kellene találni, különben kilenc alá csökken a női EU-biztosok száma (a jelen legi bizottságban is ennyien vannak), és emiatt az Európai Parlament plenáris ülése leszavazhatja a Juncker-csapatot. Noha a plenárison október 22-re időzítették a voksolást (hogy a bizottság november elsején hivatalba léphessen), ezt a menetrendet nehéz lesz tartani. A személyi és az esetleges tárcacserék újabb meghallgatásokat tesznek szükségessé, s ezekre némi felkészülési időt is illik hagyni – különben ismét leszerepelnek a brüsszeli testületbe delegált kormányküldöttek.

Szocialista jelöltet javasol a Néppárt

Az Európai Parlament jobbközép, néppárti frakcióvezetője csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy Szlovénia szocialista párti EU-biztosjelöltet is állíthatna a szakbizottsági meghallgatáson csúfosan leszerepelt liberális Alenka Bratusek helyett. Manfred Weber, a bajor CSU EP-képviselője arra szólította fel a ljubljanai kormányt, hogy tapasztalt női politikust jelöljön az Európai Bizottságba. „Az Európai Néppárt csoportja csak tapasztalt női jelöltet fog támogatni. A szlovén kormány nyári listáján például szerepelt Tanja Fajon EP-képviselő, ő maradéktalanul megfelel ennek az elvárásnak” –fogalmazott nyilatkozatában Weber. Az általa említett Fajon szocialista színekben politizál. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.