Cselekvőképtelen lehet az Iszlám Állam vezetője

Abu Bakr el-Bagdadi búvóhelyét körülbelül két hónapja érte légitámadás, azóta orvosok kezelik őt. Helyét a szunnita szélsőséges szervezet élén helyettese, Abu Alaa el-Afri vette át, aki bosszút ígért Bagdadiért.

Guardian értesülései szerint az Iszlám Állam vezetője az őt ért két hónappal ezelőtti támadás után cselekvőképtelenné válhatott, mivel gerincvelő-sérülést szenvedett. A dzsihádisták vezetőjét két orvos kezeli, akik el-Bagdadi búvóhelyére utaztak az IS fellegvárába, Moszulba.

A lap információit három, a szunnita szélsőségesekhez közel álló forrás is megerősítette. Hozzátették, hogy Bagdadi sérülései akár azt is jelenthetik, hogy soha többé nem vezetheti a szervezetet.

Az Iszlám Államot jelenleg a terrorszervezet magas rangú tisztviselője, Abu Alaa el-Afri vezeti, akit akkor neveztek ki Bagdadi helyettesévé, mikor elődjét megölték egy IS-ellenes légicsapás során 2014 végén.

A Pentagon korábban azt állította, hogy bár végzett támadást Moszul közelében márciusban, arról nincs tudomásuk, hogy Bagdadi a sérültek között volt-e. Moszuli források azonban azt mondták, hogy a vezetőt egy sebész kezelte az egyik helyi kórházban. Azt, hogy pontosan hol, és mi miatt kezelik a vezetőt, csak a Bagdadi szűkebb körébe tartozók tudják.

Az iraki kormány egyik tanácsadója szerint, ha Bagdadi meghal, a szervezetet Abu Alaa el-Afri vezetheti tovább, aki okos, és jó képességekkel rendelkezik. A dzsihádisták új vezetője bosszút ígért a Bagdadit ért támadásért, és az egyik IS-tag szerint azt tervezik, hogy Európa ellen szállnak harcba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.