Csehül állnak a vizitdíjjal

Csehországban az egyetemi kórházakban továbbra is fizetni kell, a megyei intézetekben nem kötelező. Egyes gyógyszertárak előtt hosszú sorok kígyóznak, más helyeken üresek a patikák, Mirek Topolánek kormányfő pedig bolsevik módszernek minősítette a szocdemek praktikáit.

Teljes a zűrzavar a cseh regulációs díjak körül, holott még teljes mértékben hatályosak. Ám a megyei kórházakban február elsejétől jogi kiskapukat találtak a törvény megkerülésére.

A tavalyi megyei választások előtt ugyanis az ellenzéki cseh szocdemek (CSSD) azzal kampányoltak, hogy ha nyernek, akkor eltörlik a vizit-és a receptdíjat. Jórészt ennek az ígéretüknek köszönhetően mind a tizenhárom régióban győztek. Kivéve Prágát, ahol továbbra is jobboldali a főpolgármester és a képviselők többsége. Most a hatalomhoz jutott baloldali megyei elnökök igyekeznek valóra váltani az ígéretüket. Ráadásul különböző módon. Olyan rendelkezést adtak ki, amelyek alapján egyes régiókban csak a harminc koronás (háromszáz forint) vizit-és receptdíjat térítik meg a megyei költségvetésből, de például a közép-csehországi megyében a napi hatvan koronás kórházi önrészt és a kilencven koronában megállapított sürgősségi ellátást is kifizetik.

A páciensnek minden esetben nyilatkoznia kell, hogy óhajt-e fizetni. Ha nemet mond, akkor egy ajándékozó nyilatkozatot tölt ki, amelyben személyi adatait írja be és aláírásával igazolja, hogy elfogadja a megyei támogatást. Több gyógyszertár ugyanezt a gyakorlatot kezdte hétfőtől alkalmazni. Ott hosszú sorok alakultak ki, ahol viszont továbbra is kérték a receptdíjat, oda csupán néhányan tértek be.

Mirek Topolánek kormányfő tegnap bolsevik módszernek minősítette a megyei elnökök rendelkezését, amellyel szerinte megkerülték a hatályos törvényt, és aláássák a jogállamiság alapjait. - Visszatértünk a letűnt rezsimbe, ahol toalettpapírért és banánért sorakozni kellett, most pedig az ingyengyógyszerért, amit azonban a költségvetés térít, vagyis a szocdemek révén átvert polgárok – nyilatkozta indulatosan.

Csehországban tavaly januárban vezették be a regulációs díjakat. Lapunknak nyilatkozva Tomás Julínek, a néhány hete leváltott volt egészségügyi miniszter elmondta, hogy egy év alatt a vizitdíjból több mint ötmilliárd koronás (50 milliárd forint) bevétel folyt be, amelyet az onkológiai és más egészségügyi intézetek felszerelésének korszerűsítésére, illetve az egészségügyiek béremelésére fordítottak. Ötmilliárd koronával kevesebb gyógyszer fogyott, és negyven százalékkal csökkent a sürgősségi ellátásért folyamodók száma, csaknem húsz százalékkal többen jelentkeztek viszont különböző szűrésekre, amelyek ingyenesek. Ennek ellenére a két kisebb koalíciós párt nyomására a kormányfő menesztette őt. - Azért kényszerültem erre, mert a tárcavezető sem a regulációs díj fontosságáról sem pedig az elért eredményekről nem tudta meggyőzni sem politikai szövetségeseinket sem pedig a közvéleményt – indokolta Mirek Topolánek.

A cseh szocdemek indítványára a prágai parlament alsóháza tavaly decemberben eltörölte a regulációs díjakat. Az elmúlt héten azonban a jobboldali többségű szenátus elvetette ezt a tervezetet, ugyanakkor lényeges módosítást hajtott végre az eredeti jogszabályon. Azt indítványozzák, hogy a tizennyolc évesnél fiatalabb személyek mentesüljenek a díjak fizetése alól. A 65 évnél idősebb nyugdíjasok esetében pedig ha egy éven belül 2500 koronánál többet kényszerülnének kiadni, akkor a pénzt visszakapnák, s a költségeiket az illetékes egészségbiztosítójuk állná. - Ezekkel a módosításokkal három milliárddal kevesebb lenne a bevételünk, de nyolc milliárd még mindig megmaradna – érvelt Daniela Filipiová, az új tárcavezető.

Végső szavazás február végéig várható az alsóházban, ahol a minimális többségben levő kormánypártiak közül már mindannyian hajlanak arra, hogy támogassák a kompromisszumos tervezetet. Azt még senki sem tudja megmondani, hogy a megyei kórházak a döntés után tiszteletben tartják-e a módosított jogszabályt vagy továbbra is ragaszkodnak a tegnaptól alkalmazott gyakorlathoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.