A csehek nem akarják az eurót

Az Ipsos prágai közvélemény-kutató intézet kedden nyilvánosságra hozott felmérése szerint a cseh polgárok 85 százaléka ellenzi, hogy hazájuk csatlakozzék az euróövezethez. Mindössze 12 százalékuk támogatná ezt a lépést.
Az utóbbiak közül csaknem valamennyien egyetemi diplomával rendelkeznek. A többi megkérdezett nem tudott határozott választ adni. Két év alatt szinte semmit sem változott ebben a kérdésben a lakosság véleménye, ugyanis 2013-ban a megkérdezettek 87 százaléka utasította el ezt a lehetőséget, és csupán hét százalékuk szorgalmazta az euró bevezetését Csehországban.

Milos Zeman elnök a felmérés kapcsán kifejtette: tudatosítani kell, hogy az uniós csatlakozási szerződés ratifikálásával Csehország is vállalta a közös uniós pénznem bevezetését.

– Tehát nem az a kérdés, hogy megtegyük-e ezt a lépést, hanem arról kell döntenünk, vajon melyik a hazánk érdekeinek megfelelő legjobb időpont – mutatott rá. Közölte azt is, hogy rövidesen találkozik Bohuslav Sobotka kormányfővel, Andrej Babis pénzügyminiszterrel, Miroslav Singerrel, a cseh jegybank jelenlegi elnökével és a jövőre helyébe lépő Jirí Rusnokkal, hogy a „szóvirágos lelkesedések, illetve a zsigeri elutasító vélemények helyett” racionális érveket sorakoztassanak fel a csatlakozás mellett, illetve tegyék egyértelművé a döntés lehetséges kockázatait és kedvezőtlen hatásait. Bohuslav Sobotka miniszterelnök szerint Csehországban leghamarabb 2020-ban vezethetik be az eurót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.