Csehországi nemzeti kisebbség lehet a vietnamiakból

Ismét fellángolt a vita Csehországban arról, hogy milyen közösségi jogot kapjanak az országban letelepedett vietnamiak.

Karel Schwarzenberg bejelentette: rövidesen indítványozni kívánja a kabinetnek, hogy ismerjék el őket hazai nemzeti kisebbségnek. A külügyminiszter - aki a csehországi nemzeti kisebbségek kormánybizottságának elnöke is - azzal érvel, hogy a tavalyi népszámlálás során 29 660 személy vallotta magát vietnaminak. Legálisan 57 762-en élnek Csehországban. Közülük már 39 035-en állandó lakhellyel rendelkeznek, s ezzel a szlovákok és az ukránok után a harmadik legnépesebb csehországi, nem őshonos kisebbséget alkotják.

Ján Kubice cseh belügyminiszter szerint viszont ennek a státusnak a megadása azzal is járna, hogy több településen a vietnami is hivatalos nyelv lenne, amivel az elszigetelődésüket és nem a társadalmi szempontból kívánatos integrációjukat segítenék. - Ráadásul a vietnami drogmaffia csehországi ténykedését is könnyítenénk - érvelt a tárcavezető.

Csehországban jelenleg a szlovák, a roma, a lengyel és a német őshonos nemzeti kisebbségeknek vannak közösségi, lakhelyükön például - húsz százalékot meghaladó lélekszámuk esetén - hivatali anyanyelvhasználati jogaik. A tárcavezető szerint továbbra is különbséget kellene tenni őshonos és az elmúlt évtizedekben letelepedett nemzeti kisebbségiek között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.