Csehországban maradnak a Gripenek

Elhalasztotta új vadászgépek vásárlását a cseh kormány; helyette tárgyalásokat kezdeményezett Svédországgal a Gripen vadászgépek bérlésének meghosszabbításáról - írja az Ekonom című cseh gazdasági hetilap.

„A mai gazdasági helyzetben a kormány nem tartja jó megoldásnak, hogy olyan pályázatot írjon ki új gépekre, amelynek véglegesen meg kellene oldania az ország légvédelmének problémáját" - magyarázta a döntés hátterét Petr Necas miniszterelnök a lapnak.  A svédek üdvözölték a cseh döntést. „Természetesen nagyon örülünk, hogy folytatni tudjuk az eddigi jó együttműködést a Cseh Köztársasággal" - nyilatkozta Sofia Karlberg, a svéd védelmi és biztonsági kiviteli ügynökség képviselője. A svéd fegyverüzleteket ez az ügynökség felügyeli.

Az Ekonom értesülései szerint a tárgyalásokat, amelyek már el is kezdődtek, az idei év közepéig kell befejezni. „A kormány határozata alapján a védelmi miniszter az év közepéig jelentést tesz a kabinetnek" - mondta Vladimír Lukavsky, a tárca szóvivője.

Az új cseh-svéd bérleti szerződés részleteit, illetve Prága elképzeléseit a cseh védelmi tárca egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni. Az Ekonom úgy tudja: szinte biztos, hogy több százmillió koronás, s nem kizárt, hogy több milliárd koronás üzletről van szó. Főleg abban az esetben, ha a cseh kormány a gépek szervizelését is fenn kívánja tartani.

Csehország tíz Gripen-vadászgépet bérelt ki Svédországtól tíz évre 20 milliárd koronáért. A bérleti idő 2015-ben jár le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.