Csehországban toboroz az al-Kaida

A cseh katonai hírszerzés szerint a terrorszervezet egész Európában terjeszti a szélsőséges iszlamista ideológiát, a csehországi muszlimokat is beleértve. A dzsihádisták főleg a világhálót használják a nézeteik hirdetésére, ezért egyre nagyobb a veszélye, hogy kibertámadásokat hajtanak végre Európában.
Az al-Kaida terrorszervezet a saját weboldalait és a közösségi oldalakat használja, az Európában élő muszlimok elérésére, és új hívek toborzására. Ezeken a portálokon ellenőrizetlenül oszthatják meg radikális gondolataikat a terroristák, leginkább a fiatalok körében. – számol be a cseh idnes portál.

A szélsőséges iszlám kontrollálatlan terjedése komoly veszélyeket rejt magában. A hírszerzés szerint növekszik például a kibertámadások gyakorisága, de azok a terrorcselekmények is elszaporodhatnak, melyeket olyan magányos farkasok hajtanak végre, akik nem köthetőek közvetlenül az al-Kaidához.

A cseh katonai hírszerzés szerint nem Csehország az iszlamisták elsődleges célpontja, bár az uniós állam a NATO tagja, és részt vesz a terrorizmusellenes harcban is. Információik szerint az al-Kaida akkor kezdett el ideológiájával közeledni az európai muszlimokhoz, amikor gyengült a szervezet katonai ereje.

A hírszerzés kiemeli, hogy Csehország nincs biztonságban a hackerek támadásával szemben. A cseh számítógépes rendszer védelme 2013-ban alacsony szinten volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.