Csehország milliárdokat bukhat egy beszólás miatt

Karel Schwarzenberg külügyminiszter Azerbajdzsánt nevezte szolid családi diktatúrának.

Milos Zeman élesen bírálta Karel Schwarzenberg cseh külügyminisztert, aki sajtónyilatkozatában „szolid családi diktatúrának“ minősítette a jelenlegi azeri rezsimet. „A meggondolatlan kijelentések súlyos anyagi károkat okozhatnak Csehországnak, amelynek korrekt kapcsolatokat kell fenntartani minden partnerével. Ebben az esetben Azerbajdzsánnal, amellyel az árucsere-forgalmunk az elmúlt években 200 millióról 32 milliárd koronára (hozzávetőleg 326 milliárd forintra – a tud. megj.) növekedett” – szögezte le a cseh államfő.

Prágai lapok értesülései szerint Bakut felháborította a cseh diplomácia vezetőjének a kijelentése, ezért a cseh cégekkel hatályos szerződések felbontását, s az újabb egyezségek elutasítását helyezte kilátásba. Mindenesetre Zeman a Hradzsinba kérette Azerbajdzsán prágai nagykövetét, akivel már találkozott is. Megkeresésünkre Vratislav Mlynár, az elnöki hivatal vezetője közölte, hogy az államfő a találkozón ismét elítélte a kormánytagok felelőtlen megnyilvánulásait, és ezzel remélhetőleg sikerült nyugvópontra juttatni a két ország közötti feszültséget. Érdeklődésünkre a prágai külügyminisztériumban nem voltak hajlandók kommentálni a történteket.

Zeman a Csehország és a BRICS-államok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) gazdasági kapcsolatairól csütörtökön megrendezett konferencián szólalt fel. Itt hangzott el a bírálata is. Arra az újságírói kérdésre, vajon milyen személyes kapcsolatokat ápol majd a dalai lámával – akivel Václav Havel köztudottan baráti viszonyban volt – a tavasszal hivatalba lépett elnök így válaszolt: – Nem akarom ingerelni Kínát, sem pedig veszélyeztetni gazdasági kapcsolatainkat. Ezért a dalai lámával csak akkor találkoznék, ha egyszer én is vallási vezető lennék, vagy pedig ő stratégiai befektetőként jelentős tőkével érkezne Csehországba – mondta Zeman a rá jellemző gúnnyal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.