Csehország is befogadna politikai foglyokat Kubából

Csehország készen áll arra, hogy Havanna által szabadon engedett politikai foglyokat fogadjon be. A Novinky.cz hírportál szerdai értesülése szerint Prága már közölte Madriddal, amely a kubai katolikus egyházzal együtt közvetítő szerepet játszik az ügyben, hogy akár tíz kubai ellenzékit is befogadna.

Csehország szándékát a kubai ellenzékiek befogadására Karel Schwarzenberg külügyminiszter július végén közölte először az érintett országokkal, s időközben Madrid, valamint Jaime Ortega havannai püspök a hivatalos cseh ajánlatot is megkapták. A cseh külügyminisztérium szerint egy hónapon belül eldől, él-e valamelyik kubai ellenzéki Prága ajánlatával. - Ajánlatunkat megtettük, most arra várunk, érdekelni fog-e valakit - jelentette ki Jirí Benes, külügyminisztériumi szóvivő. Benes kifejtette, hogy Csehország természetesen az ellenzékiek családtagjait is befogadná. A konkrét megoldásokon, tehát a kubaiak elhelyezésén, a külügyminisztérium a belügyminisztériummal működik együtt. A korábbi megállapodás szerint a kubaiaknak először Madridba kellene repülniük, s onnan érkeznének később Prágába.
A kubai ellenzékiek esetleges áttelepülésén intenzíven dolgozunk, de az elképzelés megvalósítása nyilvánvalóan még csak kezdeti stádiumban van. Keressük az optimális lehetőségeket, hogyan lehetne az esetleges érdeklődőket a legkevesebb bonyodalommal Csehországba szállítani, majd itt úgy elhelyezni őket, hogy ne legyenek nagyobb problémáik a beilleszkedéssel - magyarázta Milan Repka, a külügy sajtóosztályának munkatársa.

Prágai sajtóértesülések szerint a kubai ellenzékiek politikai menedéket, letelepedési engedélyt és anyagi támogatást kapnának Csehországban. Az elmúlt hetekben összesen 20 politikai fogoly hagyhatta el Kubát, hogy Spanyolországban kezdjen új életet.

Kuba július elején vállalt kötelezettséget, hogy szabadlábra helyez 52 ellenzékit, akiket kormányellenes tevékenységükért még 2003-ban ítéltek szigorú, olykor egy évtizedes börtönbüntetésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.