Csehország: megvan a kormányfőjelölt

A Polgári Demokrata Párt (ODS) Miroslava Nemcová eddigi házelnököt jelöli a kormányfői posztra, a lemondott Petr Necas helyett.

- Arra törekszünk, hogy a jelenlegi jobbközép kormánykoalíció kitöltse jövő májusig esedékes megbízatási idejét. Erről pénteken tájékoztatjuk Milos Zeman államfőt, s már csütörtökön tárgyalunk koalíciós partnereinkkel - jelentette be Martin Kuba, az ODS megbízott elnöke.

Érdeklődésünkre Karel Schwarzenberg, a TOP 09 vezetője elmondta, hogy támogatni fogják az ismert politikus asszony jelölését. Hozzátette: - Ugyanakkor ez a megoldás újabb gondot okoz, hiszen megfelelő személyt kell találni a megüresedő házelnöki tisztségre, ami nem lesz egyszerű feladat. Karolina Peake, a harmadik politikai szövetséges, a LIDEM elnöke a www.idnes.cz portálnak nyilatkozva közölte: jó választásnak tartják Miroslava Nemcovát.

Merőben más véleményen vannak viszont a cseh szocdemek (CSSD). – A hölgynek nincs semmi tapasztalata a végrehajtó hatalommal, ráadásul az ODS egyik vezetőjeként őt is felelősség terheli országunk súlyos társadalmi és morális helyzetéért. Ezért továbbra is az előrehozott választásokat tartjuk a legtisztább megoldásnak - szögezte le megkeresésünkre Bohuslav Sobotka elnök.

A cseh alkotmány rendelkezései szerint az államfő dönt arról, hogy elfogadja-e a jelenlegi koalíciós pártok indítványát, avagy más személyt bíz meg kormányalakítással, esetleg az előrehozott választások mellett teszi le a voksát. Milos Zeman pénteken fogadja a parlamenti pártok vezetőit, majd a tervek szerint kedden jelenti be a döntését.

Miroslava Nemcová 1952. november 17-én született, húsz éven keresztül a Cseh Statisztikai Hivatal munkatársa volt. 1998 óta az ODS alsóházi képviselője, éppen három éve választották meg őt az alsóház elnökévé. Férjnél van, egy fiú édesanyja.

Miroslava Nemcová lehet az új cseh kormányfő
Czech Republic's peaker of the lower house of parliament and Deputy Chairman of Civic Democratic Party (ODS) Miroslava Nemcova attends a news conference at the party's headquarters in Prague June 17, 2013. The ruling Czech Civic Democrats have proposed Nemcova as the next prime minister following the resignation of Petr Necas in a corruption scandal, the party said on Wednesday. Picture taken June 17, 2013. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS) - RTX10TPT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.