Csehország, a kocsitolvajok paradicsoma

Évi több százmilliós üzletről van szó: a Németországban és Ausztriában ellopott autók először a szlovák és az orosz maffia kezében landolnak, majd új papírokkal a volt szovjet tagköztársaságokban adják el őket.

Csehországban virágzik a lopott gépkocsikat hamis iratokkal és rendszámokkal ellátó illegális üzletág. Főleg a szomszédos Németországban és Ausztriában eltulajdonított BMW, VW, Ford, Peugeot és Skoda gyártmányú járműveken a határhoz közeli kisvárosok telepein végzik el a törvénysértő változtatásokat, majd pedig jórészt a lengyel, szlovák és orosz bűnszervezeteknek adják el, amelyek elsősorban az egykori Szovjetunió utódállamaiban és a balkáni országokban értékesítik azokat – derül ki a prágai belügyminisztérium anyagából, amelyet szerdán a cseh kabinet is megvitat. A szakértők becslése szerint csak ebben az esztendőben 350 millió koronára (hozzávetőleg 3,6 milliárd forint) tehető az ellopott és hamis dokumentumokkal ellátott és továbbadott autók értéke.

A Právo napilapban közölt elemzés szerint az Interpol idén 4284 gyanús eredetű gépkocsira és haszonjárműre hívta fel az illetékes cseh hatóságok figyelmét. Egyelőre 949 esetben derült ki, hogy feltételezésük megalapozott. A dokumentum szerzői rámutatnak: a takarékossági intézkedések miatt évről évre csökken a rendőrök létszáma, s emiatt is növekszik a felderítetlen bűntettek aránya. Ráadásul a vontatottan haladó törvény-előkészítés miatt még mindig nincs megoldva Csehországban a járművek eredetvizsgálata. A nemrég bevezetett új gépkocsi-regisztrációs rendszer pedig egyelőre sok hibával működik, ezért az adatokat még mindig nem táplálták be az európai EUCARIS nyilvántartásba. – Csehország e súlyos hiányosságok miatt nem tesz eleget a schengeni egyezmény vonatkozó rendelkezéseinek sem – figyelmeztet Jan Kubice belügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.