Csehország: Nem lesz gáz, ha nem jönne Ukrajna felől gáz

Csehországot nem fenyegeti különösebb fennakadás, ha Oroszország leállítaná az Ukrajnán keresztül szállított földgázt - jelentette ki a prágai állami biztonsági tanács hétfői rendkívüli ülését követően Jan Mládek ipari és kereskedelmi miniszter.

A cseh tárcavezető szerint már jelenleg is az ország földgáz-szükségleteinek egyharmadát Norvégiából szerzik be, szükség esetén kihasználhatják a Nordstream vezetéket, amely Oroszországból a Balti tenger alatt vezet Németországba. Közölte azt is, hogy rövidesen tovább csökken Csehország függősége az orosz földgáztól, mert bekapcsolódnak a Magyarországot Szlovákiát és Lengyelországot érintő, morvaországi elágazású észak-déli gázvezetékrendszer mielőbbi összekötésébe. Swinoujscie kikötőben pedig hatalmas terminál épül, amely majd a katari cseppfolyósított földgázt fogadja.

Hasonló létesítményt terveznek a horvátországi Krk-szigeten is - tájékoztatott a miniszter. Arra is kitért, hogy immár az orosz kőolajat sem csupán Ukrajnán keresztül lehet beszerezni. Szükség esetén Novorosszijszkből tankerekkel az olaszországi Terstbe lehet szállítani, ahonnan a Tal vezetéken érkezne Csehországba.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.