Prága adakozással állítaná meg a menekültáradatot

A cseh belügyminisztérium és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Hivatalának (UNHCR) képviselői Prágában aláírták azt az egyezményt, amely alapján Prága további 45 millió koronás (hozzávetőleg 500 millió forint) adománnyal támogatja a jordániai al-Zaatari infrastruktúrájának kiépítését.
A világ jelenleg második legnagyobb menekülttáborában mintegy 180 ezer, többségében szíriai személy tengődik.

Lapunknak nyilatkozva a prágai belügyi tárca szóvivője elmondta, hogy a mostani összeggel együtt az idén már 100 millió koronát és nagy mennyiségű humanitárius csomagokat küldtek a szíriai és más menekültek megsegítésére. „A cseh kormány szolidáris a szerencsétlen sorsú emberekkel. Ezekkel az adományokkal is igyekszik megelőzni az Európába zúduló menekültáradatot, s lehetőségeihez mérten járul hozzá ahhoz, hogy főleg az afrikai országok polgárainak súlyos társadalmi gondjait helyben orvosolják"- közölte Lucie Nováková.

Prága a többi visegrádi országhoz hasonlóan ellenzi a kötelező menekültkvóták elfogadását. Bohuslav Sobotka kifejtette: „Az Európai Bizottság mindkét javaslata elfogadhatatlan számunkra. Nem támogatjuk azt az indítványt sem, hogy az uniós tagországok bizonyos kulcs szerint kötelezően 20 ezer menekültet, két éven belül pedig további 20 ezret fogadjanak be azok közül, akik jelenleg Olaszországban és Görögországban tartózkodnak. Ezek a javaslatok lényegesen eltérnek az Európa Tanácsnak az áprilisi rendkívüli ülésén elfogadott ajánlásától, amely önkéntes teherviseléssel számolt" - mutatott rá a cseh kormányfő.

Véleménye szerint a menekültkérdés rendezésében fontos feladat hárul a jól működő schengeni rendszerre, amelyhez minden európai államnak a közreműködése szükséges. Néhány héttel ezelőtt Prágában bejelentették, hogy Csehország egyelőre mintegy 70 szíriai menekültet fogad be.

„Összesen 15 családról van szó, amelyek a szíriai polgárháború elől a szomszédos Jordániába menekültek" - tájékoztatott Milan Chovanec prágai belügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.