Csehország fegyvert szállít Oroszországnak egy lengyel lap szerint

A kilenc hónapja érvényben lévő uniós embargó ellenére Csehország fegyvert szállít Oroszországnak - írta hétfőn saját forrásaira hivatkozva a lengyel Rzeczpospolita napilap.

A lap rendelkezésére álló dokumentumok szerint a cseh cégek a legkorszerűbb fegyvereket – többek között a nyugati elitalakulatok által használt amerikai Bushmaster 90705, 90838, 90899, DPMS RFA3-3G2 gépkarabélyokat, német Heckler-Koch fegyvereket, valamint német Sig-Sauer pisztolyokat – vadászfegyverként szállítják Oroszországba.

A Rzeczpospolita cikke kifejti: az Oroszországba szállított fegyvert elsősorban nem az ukrán hadsereg ellen fordíthatják, hiszen Oroszoroszág saját fegyverekkel rendelkezik, nincs szüksége ilyen célú behozatalra.

A Nyugatról szállított fegyvert Oroszország provokációkra használhatja fel az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás hamis bizonyítékaként - vélekedett a szerző. A cikk emlékeztet: eddig az Európai Unió egyik országa sem döntött arról, hogy szállítson fegyvert Ukrajnának.

A lap Pierre-Arnaud Lottont, az EU Tanácsának a fegyvereladási tilalom betartását ellenőrző tisztségviselőjét szólaltatta meg, aki elmondta: az uniós embargó csak a 2014. augusztus 1. után kötött szerződésekre vonatkozik, ezért nem biztos, hogy a csehek megsértik azt.

A cseh fegyverexport állami ellenőre, Jan Jindrich úgy nyilatkozott a lapnak: a cégek garanciát kaptak arra, hogy Oroszországban a fegyverek csak magánszemélyek kezébe kerülnek, a nyugati szállítók nem tiltották meg az áru reexportját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.