Cseh vadprivatizálás: Zemant is beidézték tanúként

A svájci Bellinzonában kedden folytatódott az a per, amelyben négy cseh, egy svájci és egy belga állampolgárt vádoltak meg a csehországi privatizáció során elkövetett súlyos törvénytelenségekkel.

A svájci Bellinzonában kedden folytatódott az a per, amelyben négy cseh, egy svájci és egy belga állampolgárt vádoltak meg a csehországi privatizáció során elkövetett súlyos törvénytelenségekkel, pénzmosással, továbbá döntéshozók megvesztegetésével. Az ügyben néhány hete a prágai nyomozók tanúként kihallgatták Milos Zeman jelenlegi államfőt, volt miniszterelnököt is.

A szövevényes történet még 1993-ban kezdődött, amikor a külszíni barnaszénbányászattal foglalkozó nyugat-csehországi állami vállalatokat Most környékén összevonták és besorolták a vagyonjegyes privatizációba. Negyvenhat százalékot az állami kincstár tartott meg, a többit kisrészvényesek kapták meg.

A vád szerint a társaság vezetői a rekultivációra folyósított állami pénzekből ezeket fokozatosan felvásárolták, s így többségi tulajdont szereztek, majd pedig a csőd szélére került céget a svájci Appian társaság vette meg, amely Milos Zeman kormányának regnálása idején, 1999-ben hozzájutott az állami tulajdonhoz is.

Ekkor állítólag ötmillió dollárt utaltak a döntéshozó cseh politikusok adóparadicsomban vezetett számláira. A gyanú árnyéka elsősorban az egyezséget előkészítő és az állami vagyon hűtlen kezelésével gyanúsított Stanislav Gross volt kormányfőre és munkatársaira vetődött. Őket már többször kihallgatták.

Bonyolult ügyleteket és pénzmozgásokat követően az új tulajdonos végül 2006-tól a Cipruson bejegyzett Czech Coal N. V. lett. A svájci és a cseh hatóságok több mint egy évtizede nyomoznak az ügyben, s állításuk szerint mostanra sikerült meggyőző bizonyítékokat összegyűjteniük. Az illetékes ügyészség az eddigi vádlottak bankszámláiról összesen 660 millió svájci frankot zárolt, amely a vád szerint a vadprivatizáció során elkövetett törvénytelenségekből származik. Ennél azonban jóval nagyobb összeget, 1,2 milliárd svájci frankot síboltak el - állította a bíróságon az ügyész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.