Cseh kézben a prágai bulvársajtó

A cseh versenyhivatal engedélyezte, hogy a svájci-német tulajdonban lévő Ringier Axel Springer CZ kiadói csoportot átvegye két multimilliárdos cseh vállalkozó, Daniel Kretínsky és Patrik Tkác.

„A tulajdonosváltás nem sérti a szabad gazdasági versenyt, ezért engedélyeztük” – közölte Petr Rafaj, a versenyhivatal szóvivője csütörtökön Prágában. Szakértői becslések szerint a Ringier Axel Springer CZ piaci értéke mintegy 170 millió euró. A svájci tulajdonos ugyanakkor eladta a PNS médiadisztribútori társaságban való részesedését is a Kretínsky és Tkác által létrehozott RONGOSOR társaságnak. A RONGOSOR társaság egyetlen tulajdonosa Kretínsky, Tkác a felügyelőbizottság elnöke.

A Ringier Axel Springer CZ, amely a Ringier AG és az Axel Springer SE közös cége, tavaly ősszel közölte, hogy a jövőben lengyelországi, szerbiai és szlovákiai tevékenységére kíván összpontosítani, s ezért megválik csehországi érdekeltségeitől. A Ringier Axel Springer CZ a legnagyobb cseh kiadóvállalatok közé tartozik. Ez a csoport jelenteti meg a legnépszerűbb cseh bulvárlapot, a mintegy 300 ezer példányban megjelenő Blesket, továbbá az AHA bulvárlapot, a Sport napilapot és több hetilapot – a befolyásos társadalmi-politikai Reflexet, az ABC-t, a GEO-t és a Svet Motorut is. A csoport nyeresége 2012-ben 498,2 millió koronát tett ki. A nyereségből 141 millió koronát a részvényeseknek fizettek ki. A csoport tulajdonában két nyomda is van, amelynek forgalma 2012-ben meghaladta a kétmilliárd koronát.

A korábban döntően külföldi kézben lévő cseh média az utóbbi időben egyre inkább cseh kézbe kerül. Tavaly nyáron a multimilliárdos Andrej Babis, a jelenlegi kormányfőhelyettes-pénzügyminiszter vette meg a Mladá Fronta Dnest és a Lidové Novinyt. A szintén befolyásos Hospodárské Noviny, az Ekonom gazdasági hetilap, Respekt társadalompolitikai hetilap már korábban Zdenek Bakala multimilliárdos kezébe kerültek. A népszerű Právo című baloldali napilap tulajdonosa Zdenek Porybny, volt kommunista újságíró és vállalkozó. Jelenleg csak a regionális napilapok fontos piacát uralja egy német cég. Daniel Kretínsky tulajdonában van a legnagyobb cseh labdarúgó egyesület, a Sparta Praha is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.