Brutális ütközet a Disznómezei stadionban

Sima mérkőzés a pályán, hatalmas bunyók a lelátókon és az utcákon. Röviden így lehet összefoglalni a labdarúgó Európa-liga csütörtök esti, harmadik fordulójában sorra került Slovan Bratislava – Sparta Praha (0-3) találkozót. Idősebb szurkolók a néhai Csehszlovákiában lejátszott rangadók hangulatát és színvonalát idézték fel, mások attól tartottak, hogy a két csapat elhíresült ultrái életveszélyes balhékkal teszik tönkre a sportélményt.
Tájkép csata közben
Tájkép csata közben
Somogyi Tibor / Népszabadság
Nem tévedtek. A szlovák-cseh fociderbit a pozsonyi lepusztult szocreál létesítményben rendezték, amelynek már a neve is árulkodó: Disznómezei stadion (Pasienky). Az UEFA illetékesei alighanem mindkét szemüket becsukták, amikor az ingatlant meglátták. Csak így adhattak engedélyt három Európa Liga-csoportmeccs lejátszására.
Nézőtéri csata
Nézőtéri csata
Somogyi Tibor / Népszabadság

Csütörtök éjjelre a két együttes ultrái még a siralmas állapotban levő stadion nézőterét is romhalmazzá rombolták szét. Véres bemelegítést a stadion környékén tartottak, ahol több gépkocsit, még egy rendőrautót is felborítottak. A lelátókon soviniszta rigmusokkal folytatták, majd kiszakított székekkel dobálták egymást. Aztán a kerítéseket bedöntve, egymásnak estek. Még a tévériportereket sem kímélték, akik a kabinjaikból rémülten menekültek az öltözők felé, miként a játékosok és a svéd bírók is. Velük együtt néhány halálra rémült biztonsági is.

Mire a kommandósok megérkeztek, több tucat sérült feküdt a pálya mellett, az épségben maradt prágaiak pedig betondarabokkal fogadták őket is, akik csak negyven perc múlva tudtak viszonylagos rendet teremteni a lelátókon. Ezután a bunyók késő éjszakáig ismét a stadion környékén folytatódtak. Az előállítottak és a sérültek számáról pontos adatot még péntek reggel sem közöltek. A rendőrségi szóvivő megkeresésünkre csupán annyit mondott: "Többtucatnyian vannak."

Somogyi Tibor / Népszabadság

A pályán egyébként a prágai „vörösök" simán lefocizták az öregurasan kocogó hazai „ékszínkékeket", akik a mérkőzés végére falfehérek lettek a megsemmisítő vereség miatt. Aztán ők is elvörösödtek, miután tudatosították, hogy a három EL-csoportmérkőzésen a mérlegük: nulla pont, a gólkülönbség: 0-10.

Két érdekesség tartozik még a krónikába: a játékvezető egyetlen sárga lapot sem mutatott fel, annyira sportszerű volt a játék, a vendéglátók pedig a két és fél óráig elhúzódó találkozón egyetlen valamirevaló helyzetet sem tudtak összehozni. Mégsem ők voltak a legszomorúbbak, hanem azok a szlovák labdarúgó-szövetségi tisztségviselők és focirajongók, akik azt szorgalmazzák, hogy belátható időn belül állítsák vissza a cseh-szlovák közös bajnokságot. Álmaikat a két csapat focihuligánjai alighanem délibábbá silányították. A legújabb pozsonyi csata végeredményét pedig minden bizonnyal rövidesen az UEFA fegyelmi bizottsága hirdeti ki.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.