Cseh szenátusi választások: győztek, de vesztettek is a szocdemek

A cseh szocdemek (CSSD) szerepeltek a legjobban a szombat délután befejeződött részleges szenátusi választások második fordulójában, amelyben huszonhét megüresedett felsőházi helyről döntöttek. A baloldali párt jelöltjei tíz régióban győztek, ezzel harminchárom szenátoruk lesz az eddigi negyvenegy helyett a szenátusban, ahol mostanáig egyedül voltak többségben.

Ezentúl viszont a CSSD két koalíciós partnerével együtt foglalja el ezt a pozíciót, mivel a Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL) a már meglévő 5 helye mellé még ötöt, az Andrej Babis vezette ANO pedig négy szenátori helyet szerzett. Ennek köszönhetően a három kormánypártnak összesen negyvenhét fős többsége lesz.

A tavalyi parlamenti és a múlt heti helyhatósági voksolásokat követően újabb vereséget szenvedtek a jobboldali politikai tömörülések: a Polgári Demokrata Párt (ODS) jelöltjei alulmaradtak Prága három városkerületében, vidéken pedig csak két helyen nyertek, a TOP 09 viszont sehol sem győzött.

A részvételi arány negatív csúcsot döntött, ugyanis mindössze 17 százalékos volt. A szenátorok megbízatása hat esztendőre szól. Egyharmaduk a testület megalakulása óta kétévenként cserélődik.

Lapunk érdeklődésére Bohuslav Sobotka jókedvűen közölte, hogy pártjának és a kormánykoalíciónak a vezetői szombat este egyaránt boldogan sörözhetnek, még pezsgőt is bonthatnak. - A CSSD ugyan elveszítette a felsőházi többségét, amelyet azonban a két politikai szövetségessel együtt továbbra is megtartottunk, ráadásul a mi harminchárom fős szenátusi klubunk lesz a legerősebb. Egyébként a három kormánypárt újabb sikere további erős felhatalmazást ad eddigi politikánk folytatására - szögezte le a cseh kormányfő, aki a szocdemek elnöke is.

Pavel Belobrádek,a KDU-CSL vezetője sajtótájékoztatóján örömmel állapította meg, hogy pártja mentette a jobbközép politikai tömörülések becsületét. Andrej Babis elismerte: abban bízott, hogy az ANO legalább nyolc-tíz mandátumot szerez. Karel Schwarzenberg sem kertelt: - Csakis súlyos bukásnak minősíthetem a TOP 09 leszereplését, amely alapos önvizsgálatra és lényeges változásokra késztet mindannyiunkat - nyilatkozta a CTK hírügynökségnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.