Cseh pisztoly az első szlovák fecske

Szlovákiában gyártják majd a cseh fegyverek alkatrészeit.
A nyugat-szlovákiai Nyitranovákon (Nováky) adták át a cseh többségi tulajdonú fegyvergyárat, amely egyelőre a morvaországi Uherský Brodban levő anyavállalat számára készít alkatrészeket.

Jövőre már itt gyártják a BREN típusú, támadó géppuskát is. Az ünnepélyes megnyitón Robert Fico első fecskének nevezte a jelenleg hatvan, rövidesen pedig kétszáz főt alkalmazó cégben gyártott cseh pisztolyokat.

A szlovák kormányfőhangsúlyozta, hogy szeretnék felújítani az egykor világhírű csehszlovákiai fegyvergyártás hagyományait.

A rendszerváltás után akadtak politikusok, akik szerint a hadiipar összeegyeztethetetlen az emberi jogokkal, ezért főleg Szlovákiában leállították a termelést. Azok az országok pedig, amelyek lelkesen támogatták ezeket a törekvéseket, rövid időn belül elfoglalták a mi pozícióinkat a világpiacon. Ezek visszaszerzésére törekszünk, cseh partnereinkkel közösen - szögezte le a miniszterelnök.

Cseh kollégája szerint a két ország katonai együttműködésében új fejezet nyílik azután, hogy hazája iparának nemzeti ékszere, az Uherský Brod-i világhírű fegyvergyár Szlovákiában új gyárat nyitott - hangoztatta Bohuslav Sobotka, aki azzal folytatta, hogy mielőbb megvizsgálják a közös légvédelem, kiképzések, továbbá az egyéb katonai együttműködés lehetőségeit is.

Az ünnepségen a két ország védelmi minisztere egyezményt írt alá, amely alapján fokozatosan egységes, jórészt a két gyárban készült kézi fegyverekkel szerelik fel a cseh és a szlovák hadsereget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.