Cseh kommentárok: A Jobbik-jelenséget a rabszolgalázadásokhoz hasonlíthatjuk

A vasárnap esti lapzárta miatt Csehországban jórészt csupán kedden jelentek meg részletes tudósítások és kommentárok a magyarországi választásokról.

A prágai politikai elemzők szinte kivétel nélkül a Jobbik előretörésével foglalkoznak.

„Csehországban a tavaly őszi alsóházi voksolásokon sem a szélsőséges munkáspárt (DSSS), sem pedig az euroszkeptikus Fel a fejjel (Hlavu vzhuru) tömörülés nem érte el még az egyszázalékos támogatottságot sem. Ennek ellenére kisebbfajta csodának számít, hogy nálunk még nincs a Jobbikhoz hasonló és erősödő párt“ - állapítja meg a Lidové noviny elemzője.

Az aktualne.cz leglátogatottabb cseh internetes portálon folytatódik ez a gondolatmenet:

„E kétségtelen és örömteli tény ellenére érdemes odafigyelni, mi történt Magyarországon. Igaz, nálunk a romák nincsenek annyira szegregálva, s nálunk az antiszemitizmusnak sincs akkora hagyománya, mint ott, ám a párhuzamos jelenségeket mégsem becsülhetjük le.

Mert Csehországban is egyre inkább összefonódik a politika az üzleti világ egy részével, egyre gyakrabban előre tudható, ki nyeri meg a milliárdos tendereket. A politikusok nálunk is számos korrupciógyanús ügyben gyanúsak vagy sárosak, ugyancsak gátlástalanul hazudoznak, igyekeznek eltussolni a társadalmi és gazdasági gondokat, megszépíteni a valós helyzetet. Így válnak hiteltelenné.

Elsősorban ezek miatt fordulnak el tőlük a súlyos megélhetési problémákkal szembesülő szegény- és középrétegek. Magyarországon ilyen okok miatt jött el a Jobbik ideje, amely tovább erősödhet, mert egyre többen már csak ebben a pártban és az ő igéreteikben bíznak. A többiek ugyanis végérvényesen leszerepeltek a szemükben, ezért elkeseredésükben az utolsó reménysugarat a Jobbikban látják. Ezt a jelenséget bizonyos mértékig az egykori rabszolgalázadásokhoz hasonlíthatjuk.

Csehországban talán még nem ennyire súlyos a helyzet, ám a Jobbik térnyerése - miként Szlovákiában a megyei elnökké választott, ugyancsak szélsőséges nézeteket valló Marián Kotleba esete - mindenképpen intő jel számunkra is. Ha nem vonjuk le a szükséges tanulságokat, akkor a jelenlegi cseh szélsőséges törpepártok is belátható időn belül kellemetlen meglepetéseket okozhatnak“ - szögezte le Martin Novák, az ismert prágai külpolitikai szakértő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.