Cseh államadósság: Zeman adakozást sürget

A cseh elnök felszólította azokat a politikusokat, akiknek a rendszerváltás óta közük volt az államadósság fokozatos növekedéséhez, hogy fizessenek minél többet az általa létrehozott alapítvány számlájára.

Erre Andrej Babis pénzügyminiszter kérte őt, miután félmillió koronát (hozzávetőleg 55 millió forintot) utalt a bankszámlára.

"Megkülönböztetett figyelemmel követem majd, hogy kik tesznek eleget a felkérésemnek, s kik igyekeznek mondvacsinált okokból kivonni magukat az adakozásból" - szögezte le Milos Zeman.

Az államfő tavaly márciusban hozta létre az államadósság csökkentését célzó alapítványát. Akkor bejelentette azt is, hogy jelenlegi megbizatási idejének végéig, 2018. márciusáig, havi járandóságának harminc százalékát - havonta 60 ezer koronát - fordít erre a célra.

Néhány nappal ezelőtt a Hradzsin udvarán munkatársaival együtt húsvéti népművészeti tárgyakat árverezett, amiből az alapítványa 2,1 millió koronás bevételhez jutott.

Csehország államadóssága jelenleg 1,716 billió korona (a GDP 47 százaléka), a befizetésekből eddig viszont csak alig húszmillió jött össze. "Tudom, hogy az összegyűlt pénz  csupán csepp a tengerben, de mégis jelképes jelentősége van, mert akik fizetnek, azok igazolják, hogy nem közömbös számukra az államkincstár állapota" - nyilatkozta a cseh államfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.