Csecsen politikai gyilkosság Bécsben

Umar Iszrailov, a minap Bécsben agyonlőtt 27 éves csecsen fiatalember valószínűleg csak egy név azon a hosszú halállistán, amiről az osztrák fővárosban hallani. Razman Kadirov csecsen elnök listáján állítólag 300-an szerepelnek. Tudósítónktól

Umar Iszrailov, a minap Bécsben agyonlőtt 27 éves csecsen fiatalember valószínűleg csak egy név azon a hosszú halállistán, amiről az osztrák fővárosban hallani. Az agyonlőtt férfi a csecsen államfő volt testőre; politikai menedékjogért folyamodott az osztrák hatóságokhoz. Razman Kadirov csecsen elnök halállistáján állítólag 300-an szerepelnek.

Az erről elterjedt hírek nyomán az osztrák hatóságok kezdik feszegetni a kivégzésnek látszó gyilkosság mélyebb politikai összefüggéseit. A meggyilkolt fiatalember özvegye szerint felkelőként kezdte férje politikai pályafutását, majd az elszenvedett kínzások nyomán állt át az oroszbarát csecsen hatalom oldalára, s lett testőre Kadirovnak, mielőtt 2004-ben Európába, előbb Lengyelországba, majd Ausztriába szökött. Édesapja szerint hazájában, a politikus közelében számos bűnügy tanúja volt, amelyekről később nyilatkozott is.

Ausztriában 20-35 ezres csecsen közösség él, többségük az elmúlt évtized háborúja elől szökött el, s már rendelkezik a politikai menekült státusszal. E közösségen belül sokan ugyan kétlik az áldozat előéletéről szóló történetet, de hogy politikai gyilkosság történt, abban egyetértés van. A feltételezést Huszain Iskanov, az ausztriai csecsen emigráns kormány szóvivője is megerősítette.

Időközben az is kiderült, hogy Umar Iszrajlov védelmet kért az osztrák hatóságokról, mert meggyőződése volt, hogy folyamatosan figyelik és követik. Kérése nem talált meghallgatásra, a rendőrség nem tartotta indokoltnak a személyi védelmet – amit most, a merénylet után özvegyének és árváinak megadott.

Ausztriában az itt élő csecsenekről nincs túl jó vélemény, sokukat bűnözőnek tartják. A mostani gyilkosság nyomán mégis úgy tűnik, a rendőrséget mulasztás terheli, s ez felveti a kérdést, vajon a politikai menekülteknek nem jár-e veszélyhelyzetben ugyanolyan védelem, mint az osztrák állampolgároknak.

A rendőrség a szemtanúk vallomása alapján letartóztatott egy gyanúsítottat, annak a kocsinak a tulajdonosát, amely a gyilkosság színhelyéről a lövöldözés után nagy sebességgel elszáguldott. Az Alsó-Ausztriában élő, szintén menedékjogra váró 40 éves csecsen férfi előzetes letartóztatásban van, a rendőrség pedig keresi cinkosait és várja a lakossági bejelentéseket.

Az ausztriai csecsen közösség félelemben él. A hírek szerint Kadirov ellenségeinek listáján 50 ausztriai csecsen neve szerepel, s az események arra engednek következtetni, hogy az Ausztriában is működő orosz titkosszolgálatok jóvoltából a csecsen elnök pontosan követni tudja emigrációban élő bírálóit is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.