Csecsen leszámolás Moszkvában

Meggyilkolták Moszkvában Gilani Sepijev volt grozniji polgármester-helyettest. Az orosz főváros egyre több csecsen politikai gyilkosság színhelye.

Meggyilkolták  Moszkvában Gilani Sepijev volt grozniji polgármester-helyettest. A 36 éves csecsen férfit háromszor fejbe lőtték.

Egyes hírek szerint Sepijev ellen egyszer már elkövettek egy merényletet, még 2006-ban Groznijban. Az Interfax orosz hírügynökség azonban jól értesült forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy akkoriban nem ellene követtek el merényletet, hanem fegyveres incidens zajlott le Groznijban Sepijev részvételével: egy veszekedés  során a nyílt utcán lelőtt két fivért, és súlyosan megsebesített egy  véletlenül arra járó asszonyt, s maga is megsérült. Egy idő múltán  Moszkvába került gyógykezelésre, s később végleg a fővárosba  költözött.

A fegyveres testületekkel foglalkozó csecsenföldi minisztériumban úgy nyilatkoztak, hogy Sepijev meggyilkolása  összefüggésben állhat korábbi tevékenységével,  polgármester-helyettesként ugyanis többek között a fegyveres  testületek tevékenységének koordinálása is a feladatai közé tartozott. A nyilatkozó szerint a 2006-os lövöldözésre Groznijban  már nem is emlékeznek, s Sepijev akkori főnökét, Movszar  Temirbajevet Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök 2007-ben leváltotta.

A Sepijev-ügy már nem az első nagy feltűnést keltő, csecsenek ellen elkövetett gyilkosság az utóbbi időben Moszkvában. Szeptember 24-én az orosz kormány épületétől karnyújtásnyira fényes nappal  lelőtték Ruszlan Jamadajavet, a duma volt képviselőjét. Az  ismeretlen tettes tüzet nyitott Jamadajev kocsijára, amelyben  Szergej Kizjun, Csecsenföld volt katonai parancsnoka is ült. A  Jamadajev-fivérek korábban szembekerültek Ramzan Kadirov csecsenföldi elnökkel.

Korábban, 2006 novemberében egy különleges hadművelet keretében  a szervezett bűnözés ellen küzdő orosz hatóság egységei és  csecsen rendőrök lelőtték Movladi Bajszarovot, egy különleges egység  korábbi vezetőjét, aki ellen egy hónappal korábban emberrablás és  több tucat gyilkosság vádjával körözést adtak ki Csecsenföldön. Bajszarovot Jamadajevhez hasonlóan szintén Kadirov elnök ellenfelei  között tartották számon.

Néhány hete a csecsenföldi belügyminisztérium magas rangú  képviselői tüzet nyitottak Moszkvában egy autóbuszra, miután annak  vezetője nem engedte előre Mercedesüket.

Moszkvában egyébként az éjszaka egy további, a Sepijev-ügyhöz hasonló gyilkosság is történt: lelőttek egy korábban kőolajjal foglalkozó grúz vállalkozót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.