Csatáry éltetése: a Simon Wiesenthal Központ írt az UEFA-nak, bírálja az MLSZ-t is

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) írt levelet a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ hétfőn amiatt, hogy az MTK Budapest elleni augusztus 17-i bajnoki labdarúgó mérkőzésen FTC-szurkolók egy csoportja In memoriam Csatáry László feliratot feszített ki a lelátón a háborús bűntettekkel vádolt kassai gettóparancsnokra emlékezve. Külső beavatkozás hiányában az MLSZ vonakodik megfékezni a neonáci hatásokat a futballpályákon – állítja a levél.

Michel Platini UEFA-elnökhöz írt levelében - amelyről szóló közleményét a központ az MTI-hez is eljuttatta - Shimon Samuels, a külkapcsolatokért felelős igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC-szurkolók „folyamatosan visszaeső magatartást" tanúsítanak, „különösképpen az MTK Budapest elleni meccseken (amelyet ironikusan még mindig a világháború előtti zsidó támogatáshoz kapcsolódónak tekintenek)".

A levél úgy fogalmazott, hogy a szurkolók korábban a szintén náci háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándorról is megemlékeztek, most pedig arról a Csatáry Lászlóról, akit 2011-ben a központ a legkeresettebb náci bűnösként jelölt meg, és „akinek egyik áldozata egyébként az MTK FC egy korábbi, zsidó vezetője, Brüll Alfréd volt". Samuels további példákat is említ, köztük a tavalyi Magyarország-Izrael barátságos mérkőzés előtt történteket, amelyek miatt az idei magyar-román világbajnoki selejtezőt zárt kapuk mögött rendezték.

A Simon Wiesenthal Központ szerint "Magyarországot feltüzelte az antiszemita és romaellenes Jobbik párt és a - hivatalosan betiltott, de még mindig aktív - félkatonai Magyar Gárda". Az MLSZ „külső beavatkozás hiányában vonakodik megfékezni a neonáci hatásokat a futballpályákon” – szerepel a levélben. 

A levél felszólítja az UEFA-t, hatékonyan lépjen fel annak érdekében, hogy az MLSZ zéró toleranciát tanúsítson valamennyi klubja esetében, élen a nemzeti válogatottal és a Ferencvárossal. "A magyar futballpályák nem lehetnek tovább tömeggyilkosok hőssé minősítését célzó, Hitlerjugend-típusú felvonulások, megfélemlítés és erőszakra ösztönzés területei" - idézte a levelet a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.