Így nem diktál Brüsszel Orbánnak

Hétfőn benyújtják az új operatív programot, amelynek az elfogadása a közbeszerzési törvény módosításán múlik.
A kormány hétfőn benyújtja Brüsszelben a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszak operatív programjait, az elfogadás feltétele, hogy új közbeszerzési törvény szülessen - közölte Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormány csütörtökön megtárgyalta az új közbeszerzési törvény koncepcióját, amely felgyorsítja az eljárásokat, tiszta versenyhelyzetet teremt és megkönnyíti a kis- és középvállalkozások (kkv-k) részvételét az uniós programokban - erről Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár beszélt a tájékoztatón.

Az új közbeszerzési törvény várhatóan a jövő év második felében lép hatályba. Eszerint egyszerűbb lesz az adminisztráció, a nyertes ajánlattevők pedig nagyobb felelősséggel tartoznak majd a teljesítésért - ismertette a részleteket Vitályos Eszter Zsuzsanna. A kkv-k pedig úgy jutnak nagyobb lehetőséghez, hogy az új törvény nem sérti az uniós szabályokat - tette hozzá.

A legfontosabb szabályok azonban már az új törvény megszületése előtt életbe lépnek. Így a referencia értéke nem lehet több, mint az adott közbeszerzés értékének a 75 százaléka. Az ajánlattevőtől megkövetelt árbevétel pedig nem haladhatja meg az adott munka értékét.
Megteremtik a referenciák műszaki egyenértékűségét is. Így például kórházépítésre nem csak az pályázhat, aki épített már kórházat, hanem az is, aki korábban épített hasonló méretű és értékű más épületet, például iskolát.

Az államtitkár kifejtette azt is, hogy az értékelésnél célul tűzték ki: a becsült érték és a megvalósítási érték közelítsen egymáshoz.

Az MTI kérdésére Csepreghy Nándor elmondta, nem tervezik meghatározni azt, hogy a nyertes fővállalkozó a teljes munka mekkora részét köteles önmaga elvégezni. Az új törvény arra koncentrál, hogy a projekt időben, az eredeti költségen készüljön el, és az alvállalkozók is megkapják a munkájuk ellenértékét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.