Csángóföldi magyaroktatás román ellenszélben

Az ellenpropaganda ellenére folytatódik a magyar oktatás a csángóföldi Szitáson, ahol a falu román nemzetiségű papja felszólította a híveket, hogy ne engedjék gyermekeiket a magyar órákra.

A 900 fős, csángó magyar lakosságú Szitáson (Nicoresti) tavaly decemberben kezdődtek el a magyar nyelvű foglalkozások. Ez a  huszadik moldvai falu, ahol a Moldvai Csángómagyar Szövetség (MCSSZ)  magyartanításba kezdett. Major Enikő tanító azt MTI-nek szerdán  telefonon elmondta, hogy a kezdeti 25 helyett az utóbbi napokban 6-7  iskolás gyermek vesz részt a délutáni foglalkozásokon.

Elmondása szerint a szülők attól tartanak, hogy a falu román  római katolikus plébánosa megismételheti a magyar oktatás elleni,  január 11-i kirohanását, amikor megtiltotta a szülőknek és  gyerekeknek, hogy a magyar nyelvi foglalkozásokra járjanak. A pap  elővigyázatosságra szólította fel a szülőket, a világban  tapasztalható pedofília, gyerekpornográfia és emberi szervcsempészet  miatt.

Majos Enikő elmondta, hogy már a plébánián tett január eleji  bemutatkozó látogatásán jelezte a pap, hogy ellenpropagandát kezd a  magyartanítás ellen.

Hegyeli Attila, az MCSSZ oktatási felelőse az MTI-nek szerdán  telefonon úgy nyilatkozott, hogy - a korábbi iylen esetekhez  hasonlóan - levélben kívánnak panaszt tenni a jászvásári (Jasi)  római katolikus püspökségen. Előzőleg megpróbálnak beszélni a szitási pappal, aki eddig elérhetetlennek bizonyult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.