Csalódtak Obamában a környezetvédők

Obama nem akarja kitenni az amerikai légitársaságokat az EU karbon-kibocsátási kvótarendszerének. Az aktivisták már lemondtak arról, hogy Obama második elnöksége során keményebb környezetvédelmi politikát folytat majd.

Barack Obama kedden írta alá a törvénytervezetet, amely teljesen kiábrándította a környezetvédőket, írja a The Guardian brit lap. Az amerikai elnök ezzel a lépéssel kivonta az amerikai légitársaságokat az Európai Unió karbon-kibocsátási kvótarendszere alól. Az EU reptereit használó légitársaságok gépei elméletileg a kibocsátási korlátozás alá esnének. Ha átlépik a megengedett határt, akkor kibocsátási jogosítványt kell vásárolniuk, ha alatta maradnak, eladhatják megmaradt kvótarészüket. A kvótarendszer idén januárban lépett életbe, és nagy ellenállásba ütközött az USA-n kívül India, Oroszország és Kína részéről is. Az EU-n kívüli légitársaságok egyelőre jövő év szeptemberéig, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet közgyűléséig haladékot kaptak. Ha itt sem születik megegyezés, akkor az EU megadóztatná őket.

A környezetvédők megpróbáltak nyomást gyakorolni az amerikai elnökre, hogy ne írja alá a tervezetet, de nem jártak sikerrel. Ugyan Obama a klímaváltozást a három legfontosabb, az Egyesült Államokra váró kihívás közé sorolta, a Fehér Ház szerint azonban a problémára nem az a megoldás, ha az amerikai légitársaságokat alávetik az EU kvótarendszerének. A repülőgépek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése az Obama-adminisztrációnak továbbra is célja, ezért együtt fog dolgozni a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel.

A légitársaságok szerint az EU kvótarendszere nem igazságos, ugyanis az egész repülőutat beszámítanák, nemcsak azt, amit az EU légterében tettek meg. Ez a legnagyobb légitársaság-lobbi szerint 2020-ra több mint hárommilliárd dollárjába kerülne a társaságoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.