Csalással vádolják az izraeli külügyminisztert

Avigdor Lieberman nem mond le a már 12 éve húzódó ügy miatt.

Liebermant csütörtökön vádolta meg csalással és hitszegéssel Jehuda Weinstein izraeli főügyész. Az ügy közel 12 éve húzódik, és akkorra nyúlik vissza, amikor Lieberman még a vezető kormánypárt, a Likud képviselője és minisztere volt, 2001 és 2008 között. A vád szerint külföldi üzletemberek – Martin Schlaff, Mihail Csernoj és Daniel Gittenstein – több százmillió dollárt utaltak át Lieberman izraeli, ciprusi és a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégeinek. Lieberman két évre, 2004–2006 között kiszállt a politikából, és visszatérésekor azt állította, hogy megvált a tulajdonrészétől ezekben a cégekben. Azt az ügyészségi vizsgálat állítja, hogy a politikus hazudik, és 2006 után is nagy pénzekhez jutott a megmaradt érdekeltségeiből. Emiatt eredetileg lopással, pénzmosással, csalással és hitszegéssel vádolták meg, ám az első két vádpontot Weinstein végül ejtette ellene.

Lieberman az izraeli szélsőjobb egyik legbefolyásosabb politikusa, aki ellen a csütörtöki vádemelés mindössze hat héttel előzi meg a parlamenti választásokat. A megméretés fő esélyesének a Benjamin Netanjahu kormányfő vezette Likud számít, illetve a jobboldali pártszövetség, hiszen a Likud közös listán indul a Lieberman-féle Izrael az Otthonunkkal. (Először úgy volt, hogy a két párt Likud az Otthonunk néven egyesül, de ezt a Netanjahu-párt tagsága egy szavazáson megvétózta.)

Lieberman ellen ugyan elvetették a lopás és pénzmosás vádját, ám az ellenzéki pártok lemondásra szólították fel, ha törvény előtt bármelyik vádpontban eljárás indul ellene. A külügyminiszter tagadja a vádakat; csütörtöki bejelentése szerint ügyvédeivel együtt vizsgálja a lehetséges válaszlépéseket, de az biztos, hogy nem mond le a miniszteri posztjáról. A vonatkozó izraeli törvények meglehetősen bonyolultak: a BBC cikke szerint Liebermannak távoznia kellene a posztjáról, ami azonban nem akadálya annak, hogy induljon a január 22-én tartandó választásokon.

Avigdor Lieberman
Israel's Foreign Minister Avigdor Lieberman attends a party meeting at parliament in Jerusalem in this July 6, 2009 file photo. Israeli police recommended on August 2, 2009, that state prosecutors charge Lieberman for bribery, fraud and money laundering. Lieberman, whose ultranationalist Yisrael Beiteinu party is a key partner in Prime Minister Benjamin Netanyahu's ruling coalition, accused police of waging a "campaign of persecution" against him and said their suspicions were unfounded. REUTERS/Ronen Zvulun/Files (JERUSALEM POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.