Családi viziten Cameron Merkelnél

A protokoll megszokott formáitól eltérően családjával együtt hívta meg David Cameront a német kancellár. Angela Merkel és a brit kormányfő tárgyalása az EU jövőjéről így Cameron három gyermeke és felesége közelségében fog zajlani.

A konzervatív-liberális kormány brit feje korábban már jelezte: országának el kell gondolkodnia az EU-tagságon, így 2017-ben – amennyiben a toryk győznek a választáson – népszavazást fognak tartani arról, hogy bent maradjanak-e a közösségben, vagy sem. (A választáson túl addig Nagy-Britannia jelenlegi fennmaradása is tét, hiszen jövőre Skócia szavaz majd saját függetlenségéről.)

Ugyanakkor Cameron kijelentette: a legjobb megoldás Nagy-Britannia számára a kiválás helyett egy megújult EU-ban való tagság volna. A BBC szerint a meghívás Berlin és London jó kapcsolatáról, valamint arról tanúskodik, hogy Merkel mindenképpen szeretné az EU-n belül marasztalni a szigetországot. Ugyanakkor Berlin és Párizs mindeddig ellenállt az EU London által kínált átalakítási kísérleteinek.

Míg a kontinens inkább több hatalmat adna az EU kezébe a tagországok rovására, addig Cameron rugalmasabb Európát szeretne, hogy "ne kelljen mindenkinek ugyanazt, ugyanúgy végrehajtania". A kormányfő legutóbb több lapnak egyszerre adott interjújában kijelentette: az EU gyakran túllépi hatáskörét a direktívákkal és a belügyekbe való beavatkozással.

Cameron szerint a népszavazás előtt új megállapodás kell az EU-ról, mert a kormánynak reagálnia kell a közösség csökkenő társadalmi támogatottságára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.