Családi pótlék a meleg katonáknak

Aki a hadsereg tagjaként köt melegházasságot vagy lép hivatalosan elismert párkapcsolatba, annak ezután betegszabadság és utazási kedvezmény is jár – jelentette be Leon Panetta amerikai védelmi miniszter.

A melegházasságban élő katonákra is kiterjeszti a támogatások körét a Pentagon, ami után október elsejétől mintegy 18 ezerrel több katona kaphat többek között családi pótlékot és utazási kedvezményeket az Egyesült Államokban – derült ki abból a bejelentésből, amelyet Leon Panetta amerikai védelmi miniszter tartott helyi idő szerint hétfőn. A támogatások kiterjesztése több mint két évvel azután került elő, hogy a kongresszus eltörölte azt a tilalmat, amely szerint nyíltan homoszexuális katona nem szolgálhat az amerikai hadseregben.

Bár Panetta a mostani döntést azzal indokolta, hogy az egyenlőség elve alapján minden katonát ugyanolyan jogok illetnek meg, jelezte azt is, hogy a kedvezmények egy része – amilyen az egészségbiztosítás vagy a lakhatási támogatás – esetében a szövetségi törvényeken kellene változtatni, így ezek a házasságban élő meleg katonákat nem illethetik meg. „Gondját viselni a katonáinknak és méltatni a szolgálatkész áldozatot, amelyet a hazáért tesznek e nemzetünk két alapvető értéke” – mondta a védelmi miniszter.

A kedvezmények igénybevételéhez a katonának és párjának is katonai esküvel felérő nyilatkozattal kell igazolnia a párkapcsolatot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.