Csáky Pál vezeti a Magyar Közösség Pártjának EP-listáját

Csáky Pál volt pártelnök vezeti a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti jelöltlistáját. A második helyre Farkas Iván, az MKP egyik jelenlegi alelnöke került.

Erről szombat délután titkos szavazással döntött a felvidéki magyar párt Országos Tanácsa.

Meglepetésre nem szerepel a névsorban Bauer Edit, aki már két megbízatási időt töltött Brüsszelben, illetve Strasbourgban, és nemrég úgy nyilatkozott, hogy harmadszor is megmérettetné magát. Az elmúlt héten azonban az MKP Keresztény Platformja bírálta őt, mert több anyaországi és erdélyi magyar konzervatív képviselővel ellentétben megszavazta a melegek jogaival kapcsolatos, módosított Lunacek-jelentést. Magyarázatot kértek a történtekről Berényi József pártelnöktől is.

Mindezek után a héten Bauer Edit - aki az egyik legaktívabb és főleg szociális ügyekben szaktekintélynek számító európai parlamenti képviselő volt - bejelentette, hogy nem indul a legközelebbi EP-választáson, amelyre Szlovákiában május 24-én kerül sor.

A szombati ülésen lemondott a jelöltségről Mészáros Alajos is, miután a titkos szavazáson alulmaradt Csáky Pállal szemben. Ő eddig szintén EP-képviselő volt.

Északi szomszédainktól tizenhárom jelölt juthat be az Európai Parlamentbe. Az országos, illetve a dél-szlovákiai részvételi aránytól függően egy vagy két szlovákiai magyar politikus lehet befutó.

A Magyar Közösség Pártján kívül a Bugár Béla vezette Híd is saját listát állít, amelyet március elején véglegesítenek.

CsákyPál és Bugár Béla
Csáky és Bugár. Egymást vádolják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.