Csáky Pál: Politikai akarat nélkül nem lesz áttörés

Csáky Pál kedden kora este rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be Pozsonyban arról, hogy délelőtt Budapesten az MKP két elnökségi tagjával együtt eszmecserét folytatott Gyurcsány Ferenccel.

- Közösen áttekintettük a jelenlegi magyar-szlovák kapcsolatokat, s mérlegeltük a feszült viszony enyhítését elősegítő lépéseket. A mintegy negyven perces megbeszélés után a magyar kormányfő felhívta Robert Ficót és megegyeztek a szombati találkozóban, amelyre a magyarországi Komáromban és a szlovákia Révkomáromban kerül sor – közölte az MKP elnöke.

A továbbiakban azt hangsúlyozta, hogy munkatalálkozó önmagában nem jelent áttörést, de esélyt kínál a szomszédkapcsolatok fokozatos javításához. - Erre azonban csak akkor lehet remény, ha lesz kellő politikai akarat a sértő megnyilvánulások megfékezésére és más korrekciókra, továbbá az igéretek, valamint az egyezségek valóra váltására. Különben nem lesz elmozdulás a két ország és a két nemzet kapcsolatában – szögezte le a pártelnök.

Újságírói kérdésekre válaszolva Csáky Pál a magyar kormányszóvivő nyilatkozatát idézte, aki szerint az MKP vezetőivel való eszmecsere után döntött a magyar kormányfő arról, hogy munkatalálkozót javasol szlovák kollégájának. Közölte azt is, hogy Gyurcsány Ferenc Révkomáromban is találkozik a Magyar Koalíció Pártjának képviselőivel.

Az MKP vezetői levélben javasolták Robert Ficónak: fogadja őket a munkatalálkozó előtt, mint ahogy azt a magyar partnere tette.

Silvia Glendová, a szlovák kormány szóvivője megkeresésünkre közölte: a szlovák kormányfő nem lát okot arra, hogy egyeztessen az MKP vezetőivel, mert ő minden vitás kérdésről a magyarországi partnerével kíván tárgyalni. - Csáky Pál a saját viszálykodó pártjában sem képes párbeszédet szervezni és elérni, nemhogy a két miniszterelnök között – hangoztatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.