Csáky Pál: Kis lépések ideje a magyar–szlovák kapcsolatokban

Nem egészen egy hónap leforgása alatt tárgyalóasztalhoz ült a magyar és a szlovák kormányfő, továbbá a két házelnök, szombaton pedig a két ország államfője is. Megkeresésünkre Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke értékelte ezeket az eszmecseréket.

 

- Nem értek egyet azokkal, akik fanyalognak, s úgy vélik, hogy a három találkozó után nincs előrelépés a szlovák-magyar politikai kapcsolatokban. Meggyőződésem szerint ezek a párbeszédek több szempontból is fontosak voltak. A szlovákiai magyarság jó jelnek és biztatónak tartja már azt a tényt is, hogy a magyar és a szlovák politikusok nemcsak tárgyalóasztalhoz ültek, hanem nyíltan el is mondták egymásnak a véleményüket, helyzetértékelésüket, mert már ezzel is enyhítették az egyre inkább tapasztalható szlovákiai társadalmi feszültségeket.  Egyértelművé vált az is, hogy a jelenlegi szlovák kormánypolitikusok eddigi taktikája nem vált be. Ugyanis hónapok óta azt próbálják elhitetni idehaza, de Európában is, hogy térségünkben a két szomszédos ország közötti politikai feszültségeket a magyarországi nacionalista és más szélsőséges megnyilvánulások  okozzák.  A három közjogi méltóság találkozóján kiderült: merőben más a helyzet. Magyar részről mind a három esetben jóakaratú és a konkrét problémákra megoldásokat javasló partner tárgyalt a magyarországi békejobbot kapásból elutasító szlovák politikai vezetéssel – nyilatkozta az MKP elnöke.

Arra a kérdésünkre, hogy mindezek után lát-e lehetőséget az előrelépésre, Csáky Pál igy válaszolt:

- Úgy vélem, hogy a kis lépések ideje jött el. Ilyen lehet legalább egy Ipoly-híd mielőbbi felújítása, amelyet a többi korszerűsített átkelő követhet. Ilyen lépésnek tartom a határ menti regionális együttműködés további gyarapítását. S ezek közé sorolom a két ország parlamenti bizottságainak tervezett találkozóit, amelyeken áttekinthetik és esetleg módosíthatják vagy visszavonhatják a másik fél által kifogásolt lépéseit. Többek között az Országgyűlés márciusi döntését a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának tevékenységéről, amelyet a szlovák kormánypárti politikusok kifogásolnak, valamint a pozsonyi törvényhozásnak a magyar parlamentet és a Magyar Koalíció Pártját bíráló határozatát. Mivel Szlovákiában jövő tavasszal elnökválasztás lesz, a két államfő addig már aligha találkozhat. Ezért még fontosabbnak tartom, hogy a két szomszédország  kormányfői és a házelnökei az eddiginél jóval gyakrabban találkozzanak egymással – hangsúlyozta Csáky Pál. 


 

Csáky Pál
Csáky Pál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.