Csáky Pál: Idén romlott a szlovákiai magyarok közérzete

Idén romlott a szlovákiai magyarok közérzete. Ezt a mértékadó intézmények felmérései egyértelműen igazolják. Azok a régiók, ahol élnek, lemaradnak, mert főleg a kellő infrastruktúra hiányzik. Sokkan inkább ennek a fejlesztésére kellene felhasználni az uniós alapokat, nem pedig Ján Slota barátainak további támogatására – jelentette ki Csáky Pál, a pozsonyi SITA hírügynökségnek nyilatkozva.

Az MKP elnöke szerint idén főleg a szlovák kormány hatalomgyakorlása miatt romlottak jelentős mértékben a szlovák-magyar kapcsolatok. - Ján Mikolaj szlovák oktatásügyi miniszter ostoba rendelkezése - a nemzetiségi iskolák számára kiadott tankönyvekben használt földrajzi nevekkel kapcsolatban - feleslegesen provokálta a szlovákiai magyarokat. Néhány szlovák közéleti személyiség meggondolatlan kijelentésével pedig csak olajat öntött a tűzre. Miként a jelenlegi pozsonyi kabinet is. Malina Hedvig máig tisztázatlan bántalmazására és az érzéketlen dunaszerdahelyi rendőri beavatkozásra gondolok elsősorban – hangsúlyozta a pártelnök. Aki a továbbiakban elítélt mindenféle nacionalista és más szélsőséges megnyilvánulást. Hozzátette: huszonnyolc rosszul öltözött magyarországi ripacsnak semmi keresnivalója sem volt a kelet-szlovákiai Királyhelmecen, ám ezt a színjátékot a három szlovák közjogi méltóság aránytalanul felnagyította. Olyan benyomást keltettek, mintha küszöbön állna a harmadik világháború és ezért mozgósítást kellene elrendelni – mutatott rá Csáky Pál.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a nemzeti kisebbségek a legérzékenyebben reagálnak a demokratikus viszonyok legapróbb torzulásaira is. - Esetünkben a szlovák-magyar kapcsolatok szintén nem csak a két nemzet viszonyát tükrözik, hanem a szlovákiai demokrácia és a hatalomgyakorlás adott helyzetét is – szögezte le az  MKP elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.