Csáky Pál lemondhat 2011-ben

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke arra készül, hogy 2011-ben - függetlenül a jövő évi szlovákiai parlamenti választás eredményétől - lemond pártelnöki tisztségéről.

A pozsonyi közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában Csáky úgy fogalmazott: felelősnek érzi magát a pártszakadásért. "Mondtam, hogy igyekeztem ezt megakadályozni, de mégis abban az időszakban én voltam a pártelnök, és felajánlottam a székemet" - jelentette ki Csáky. Hozzátette, hogy a pártkongresszus két hónappal ezelőtt megerősítette tisztségében.

"De ez a megerősítés talán csak 2011 májusáig tart, amikor új kongresszust tartunk" - fejtette ki az MKP elnöke.

A politikus azt állította, nem azért ült a pártelnöki székbe, hogy a végletekig ott maradjon, és kész a távozásra. Úgy véli a pártnak szüksége van egy erős és demokratikus magra, s ha olyan helyzet adódik, annak kell döntenie a tisztségekről.

"Nálunk bizonyos szakadás történt" - állapította meg az MKP elnöke.

Az MKP-ból tavasszal lépett ki öt parlamenti képviselő, akik nem sokkal később Híd néven új pártot alapítottak. A Hidat az MKP volt elnöke, Bugár Béla vezeti. Bugárék lépésüket azzal indokolták, hogy nem értenek egyet az MKP-ban uralkodó állapotokkal és Csáky Pál vezetési stílusával. Csákyék szerint viszont az illetők azért léptek ki, mert a párt 2007-es kongresszusán háttérbe szorultak, s ezt nem tudják elviselni.

Csáky a műsorban elmondta, hogy 2011-ben nemcsak az MKP vezetésében, de már az alapszervezeti szinttől kezdve nagy változásokra kell számítani. "Ki kell várni a jövő évi (parlamenti) választások eredményeit, és a helyhatósági választások eredményeit, amelyekre valószínűleg november végén, december elején kerül sor. 2011 januárjától az alapszervezetektől a legfelsőbb tisztségig átszerveződik az MKP" - mutatott rá Csáky.

Szóba került a magyar-szlovák viszony is. Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom elnöke a műsorban úgy vélte, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz "biztos győzelmére" lehet számítani. Csáky szerint nagyon hasznos lenne, ha a várhatóan Fidesz vezette magyar kormány idején az MKP a szlovák kormánykoalíció tagja lehetne, mert kitűnő kapcsolatai vannak a Fidesszel és személyesen Orbánnal is. "Úgy gondoljuk, hogy garantálni tudjuk a jövőbeni (szlovák) kormánynak, és az egész Szlovák Köztársaságnak a stabilitást és a jó viszonyokat ezekben a körökben" - fogalmazott az MKP elnöke.

 

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.