Csáky bizalmat kapott az MKP-kongresszustól

Programalkotó kongresszust tartott szombaton Rimaszombatban a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP), megerősítve pártelnöki tisztségében Csáky Pált. A fórumon Orbán Viktor, a Fidesz elnöke - vendégként felszólalva - a magyar-magyar együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

A kongresszus több mint 300 küldötte elfogadta a Modern párt, életképes közösség nevet viselő húszéves programot, amely víziót ad a szlovákiai magyarságnak, mégpedig úgy, hogy egyaránt figyelembe veszi a magyar nemzeti, az országos szlovákiai és az összeurópai összefüggéseket.

A küldöttek megerősítették tisztségében Csáky Pált. A bizalmi szavazást maga Csáky kérte, miután májusban-júniusban többen elhagyták az MKP-t és Híd-Most néven saját pártot alapítottak. A 297 leadott szavazatból 270-en bizalmat szavaztak Csákynak, 25-en elutasították azt, míg két voks érvénytelen volt.

"A magyar-szlovák viszonylatban már-már paranoiás állapotok uralkodnak"

Csáky a kongresszuson elmondott beszámolójában kifejtette: az utóbbi években Szlovákia a politikai kultúra, az igazságszolgáltatás és a közpénzek kezelése terén "bukórepülést" produkál, míg a magyar-szlovák viszonylatban néha már-már paranoiás állapotok uralkodnak. Ugyanakkor elismerte, hogy ellentétek merültek fel a párton belül is, minek következtében néhány parlamenti képviselő elhagyta az MKP-t és új pártot alapított. Az MKP-nek mára ezt sikerült kihevernie, s újra akcióképes minden régióban.

"Nem öröm ezt a tényt megállapítanunk 2009-ben, az 1989-es változások huszadik évfordulóján, de itt és most is újra el kell ismételnünk: mi húsz évvel ezelőtt nem ezért mentünk ki az utcára" - jegyezte meg mindezek margójára Csáky.

Elmondta: az MKP nyolcéves kormányzati szerepvállalása idején a viszonylagos hatalmi pozíciók "néhány volt kollégánkat megrészegítették", s akadtak olyanok is, akik a közösség szolgálata helyett az egyéni érdekeket részesítették előnyben. A bírálat azoknak a parlamenti képviselőknek szólt, akik kiléptek az MKP-ból és Híd-Most néven új pártot alapítottak.

Csáky úgy vélte, hogy "ráadásul olyan lépést tettek meg, amelyet 1990 óta egyetlen magyar politikus sem Szlovákiában: otthagyták a zászlót, becspaták társaikat és választóikat. Nagyon rossz megosztottságot vittek a szlovákiai magyar társadalomba, gyöngítették közösségünk érdekképviseletét."

"Ez az egész kitaláció nem a mi közösségünk érdeke, ez kiáltóan idegen politikai érdek, amit el kell utasítani" - húzta alá a magyar politikus, s jelezte, hogy az MKP elutasítja az együttműködést a "magyarellenes útra tért" Híddal.

Bugár Béla, a Híd elnöke a novemberi megyei választás előtt megpróbált koalíciós választási együttműködést ajánlani az MKP-nek, de elutasításra talált.

Csáky azt mondta: miután ezekre a belső turbulenciákra az ő elnöksége idején került sor, titkos bizalmi szavazást kért maga ellen. Úgy vélte: nem az MKP változott meg, hanem a körülötte lévő nacionalista közeg, s megmutatkozott egyesek gátlástalansága.

Hangsúlyozta, hogy az MKP túlélte a válságot: az elmúlt hónapokban is többen léptek be a pártba, mint ahányan elhagyták, a párt mind a 18 járásban, ahol jelen van, erős és életképes. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy a nagy nyomás, és a megváltoztatott szavazási körzetek miatt az MKP a novemberi megyei választáson gyengébb eredményt ér el, mint legutóbb.

"Üzenjük azt is, hogy a párt konszolidált, ütőképes, kész az új feladatok megoldására. Programunk bizonyítja, hogy húsz évre előre is van víziónk arról, mit szeretnénk tenni, mivé szeretnénk válni" - zárta kongresszusi beszédét Csáky Pál.

Csáky Pál pártelnök beszél a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja programalkotó kongresszusán 2009, október 17-én Rimaszobaton
Rimaszombat, 2009. október 17. Csáky Pál pártelnök beszél a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) programalkotó kongresszusán, a rimaszombati Városi Művelődési Központban. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.