Magyar Greenpeace-aktivistákat vittek el a román rendőrök

Hétfőn mintegy 60 Greenpeace-aktivista hatolt be csákányokkal a román parlament előtti füves részre, hogy a verespataki aranybánya-beruházás ellen tüntessen.

Az aktivisták a román bányatörvény módosítása, valamint a verespataki bányaberuházást elősegítő jogszabálytervezet ellen is tiltakoztak, amelyek jelenleg a román parlament asztalán vannak.

Greenpeace aktivisták  román parlament előtt
Greenpeace activists dig into the yard of Romania's Parliament, to protest against a Canadian company's plan to set up Europe's biggest open-cast gold mine in Romania, in Bucharest December 9, 2013. A special Romanian parliament commission overwhelmingly rejected a draft bill that would have allowed Canada's Gabriel Resources to set up Europe's biggest open-cast gold mine in the small Carpathian town of Rosia Montana last month. However, parliament plans to revise a mining law that could open way for the project. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY CIVIL UNREST POLITICS BUSINESS)

Az összesen tíz országból összegyűlt tüntetők „bányaterületté” nyilvánították a parlament előtti füves részt, és elkezdtek árkot ásni. A csendőrség rövid idő után elvezette őket, a tüntetők nem tanúsítottak ellenállást. Azok között, akiket a rendőrök elvittek ott volt Horváth Nóra, az Origo operatőre és hat magyar Greenpeace-aktivista is – írta később a Greenpeace Hungary a Facebook-oldalán.

A tüntetők molinókat feszítettek ki, egyebek között „Szavazzatok a cián ellen!" felirattal. A Greenpeace közleményéből kiderült, hogy az üzenet a honatyáknak szólt, akiknek mindkét jogszabály-tervezetről még szavazniuk kell. A verespataki bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet novemberben a szenátus leszavazta, de a végleges elutasításig még a képviselőháznak is voksolnia kell. A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői korábban a törvénytervezet elutasításáról állapodtak meg.

A zöldek egy másik, a 2003/85-ös bányatörvény módosítására irányuló módosító indítvány miatt is aggódnak. Ez szerintük olyan szövegrészeket emelne be a bányatörvénybe, amelyek a verespataki tervezetben is szerepeltek.

Alexandru Riza, a Greenpeace Románia képviselője szerint ezek a tervezetek lehetővé teszik, hogy bármilyen ásványkincset bárhol kitermeljenek, mindehhez annyi szükséges, hogy közhasznúvá vagy nemzeti érdekű projektté nyilvánítsanak egy beruházást. Riza szerint ez ugyanolyan képtelenség, mint ha egy intézmény előtt aranyat keresnének - magyarázta a hétfői tiltakozó akciójuk üzenetét.

A zöldek szerint a szóban forgó törvénytervezetek sértik a tulajdonhoz és a tiszta környezethez való alapvető jogokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.