Csak reprezentációs célból vadászhatnak a politikusok

Etikai kódexet terjesztett elő pártjának pénteken az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, aki pártja imázsán akar javítani. A kódexben szabályozzák a szolgálati kocsi használatát és a vadászatokon való részvételt is.

A magatartási szabályzatban részletesen szabályoznák a szolgálati autók használatát és a vadászatra szóló meghívások elfogadását. "Mindenki számára világosnak kell lennie: nem akarunk többé olyan helyzetbe kerülni, hogy bármilyen módon is megkérdőjeleződhessen egy politikus tisztessége" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a Michael Spindelegger, aki a kisebbik kormánypárt elnökeként az alkancellári tisztséget is betölti.

Politológusok szerint az elmúlt évben napvilágra került, szinte valamennyi pártot érintő botrányok miatt csökkent a politikába vetett bizalom Ausztriában. Az ÖVP és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) koalíciója a múlt héten terjesztett elő egy másik, közös javaslatcsomagot a közélet átláthatóságának javítása érdekében.

A Spindelegger által javasolt szabályok szerint az ÖVP politikusai az otthonukból a munkahelyükre utazáshoz használhatnák a szolgálati gépkocsijukat, tilos lenne azonban például szabadságra utazni vagy - ahogy az előkészítő bizottság egyik tagja fogalmazott - "a feleségüknek a fodrászukhoz mennie" az autóval. Nem fér bele az etikus magatartás kereteibe a kódex szerint az sem, hogy cégektől vadászatra szóló meghívást fogadjanak el. Kivételt ez alól csak "reprezentációs célból" engednének tenni. A szabályzat arra is kitérne, hogy a szponzori támogatások és hirdetési díjak esetében mindig pontosan könyvelni kell, milyen teljesítéshez kötődik a tétel.

Politikusok vadászatokon való részvétele az elmúlt hónapokban többször is vita tárgya volt Ausztriában. Az osztrák parlament korrupcióellenes vizsgálóbizottsága emellett több olyan esetet is vizsgál, amelyben tiltott pártfinanszírozási- és szabálytalan lobbitevékenység gyanúja merült fel.

A pártelnök akár a pártból való kizárást is kilátásba helyezte a kódex ellen vétőknek. "Ha életbe lép, mindenkire nézve kötelező lesz. És aki nem tartja magát hozzá, annak nincs helye ebben a pártban" - fogalmazott Spindelegger. A szabálykönyvet formálisan még a párt elnökségének is jóvá kell hagynia. Az ÖVP "azt a jelzést akarja küldeni a választóknak, hogy ellenérzésüknek hatásuk van a politikára" - mondta Maria Schaumayer ÖVP-s politikus, a szabályzatot kidolgozó háromfős bizottság tagja.

Az ÖVP az elmúlt hónapokban 24 százalék körüli eredménnyel a harmadik helyen végzett a közvélemény-kutatásokban az SPÖ és a jobboldali populista, idegenellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) mögött. Spindelegger, aki egy éve került a párt élére, április közepén egy interjúban lehetségesnek mondta, hogy a 2013-as választásokig az ÖVP feltörjön a harmadik helyről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.