Csak németül ne szóljon a pápa!

A cseh kabinet és az önkormányzatok költségvetéséből gyűjtik össze a szeptember végi pápai látogatás költségeit. XVI. Benedek anyanyelvén csak Václav Klaus államfő előtt szólal meg négyszemközt.

A cseh média egyre nagyobb terjedelemben foglalkozik XVI.Benedek kora őszi csehországi látogatásának előkészületeivel. Az Aktualne.cz internetes portál arról számol be, hogy az országot is sújtó pénzügyi válság miatt nem egyszerű feladat összegyűjteni az apostoli zarándoklat költségeit, amely legalább százmillió koronára (egymilliárd forint ) rúg. Külön költségvetés nem készül, a szükséges anyagiakat különböző forrásokból gyűjtik össze.

A dél-morvaországi és a közép-csehországi megyei önkormányzat, a csehországi római katolikus egyház, valamint a cseh külügyminisztérium  tíz-tíz milló koronával járul hozzá a kiadásokhoz, a belügyi és a nemzetvédelmi tárca pedig akkora összeget fordít a kiemelkedő esemény biztosítására, mint Barack Obama tavaszi prágai látogatásának biztosítására. Konkrét összeget azonban sem akkor sem most nem közöltek.

Biztosra veszik a cseh lapok azt is, hogy a pápa sehol sem fog az anyanyelvén, vagyis németül beszélni a hívőkhöz. Értesüléseik szerint a vatikáni körök szeretnék elejét venni, hogy a német nyelvű beszéd irritálja a cseheket, s emlékeztesse őket a múltbeli cseh-német konfliktusokra. Nem kívánják azt sem, hogy bármi  okot adjon a pápa gyerekkorának és fiatalságának - amely a náci Németország idejére esett - boncolgatására. Az egyezség szerint XVI. Benedek többnyire angolul szól majd a hívőkhöz, a két szabadtéri misét pedig olaszul celebrálja. Ugyanakkor Václav Klaus államfő  kifejezett kérésére, kettőjük négyszemközti eszmecseréjén németül beszélgetnek majd.

XVI.Benedek szeptember 26-án érkezik Prágába, vasárnap Brnóban mutat be szabadtéri misét a helyi repülőtéren. Emiatt huszonnégy órára lezárják a közeli D l-es, Prágát Pozsonnyal és Osztravával  összekötő  autópálya mintegy négykilométeres szakaszát, amely arra az időre az autóbuszok és személygépkocsik parkolójaként szolgál majd. Hétfőn XVI:Benedek részt vesz a közép-csehországi Stará Boleslavban sorra kerülő, hagyományos Szent Vencel zarándoklaton, majd hazautazik.

Csehországban a legutóbbi adatok szerint a valamivel több mint 10 millió lakos csaknem hatvan százaléka felekezeten kívüli, illetve ateista. Római katolikusnak  mintegy három millió polgár vallotta magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.