Csak mi akarjuk nagyon az európai rendőriskolát

Az Európai Parlament alapjogokkal foglalkozó szakbizottságában megvitatták Gál Kinga fideszes EP-képviselő jelentését az európai rendőriskoláról (CEPOL), amely Budapestet ajánlja új székhelynek.

Mint emlékezetes, a rendőrakadémiának most otthon adó Egyesült Királyság egyoldalúan közölte, nyáron megszünteti a központot, keressenek más székhelyt. Hét város pályázott, de csak Budapest adta be jelentkezését az új tagállamok közül. Egy megállapodás értelmében lehetőleg az új tagállamoknak próbálják adni az új székhelyeket az EU-ban. Október elején a belügyminiszterek tanácsülésén Budapestet választották a tagállamok, ám a végleges döntéshez az EP jóváhagyása is kell. Az ősszel még az EP szakbizottsága felháborodottan vette tudomásul, hogy nekik már csak egy jelölt közül lehet „választaniuk”, így meghívták az összes pályázót. Decemberben csak Magyarország, azaz Pintér Sándor belügyminiszter jött el Brüsszelbe.

Valódi vita nem is volt csütörtökön reggel a szakbizottság ülésén, a parlament érezhetően szeretné lezárni az ügyet, mielőtt beindul a választási hadjárat májusban. Valószínűsíthető, hogy ha minden a forgatókönyv szerint megy, akkor Budapesten lesz a rendőriskola. Igaz, Cornelis de Jong, a holland Szocialista Párt EP-képviselője továbbra is kifogásolta, hogy a parlament csak a magyar jelöltet hallgatta meg, megjegyezve, hogy ennek megfelelően több módosító benyújtását tervezi. A CEPOL-t egyébként Hollandia (Hága) is szerette volna megszerezni arra hivatkozva, hogy az Europol, a rendőri együttműködés szervezete már amúgy is a holland városban van.

A rendőriskolát szabályozó rendelet módosításáról szóló parlamenti jelentéshez február 4-ig lehet módosítójavaslatokat benyújtani, a bizottsági szavazásra február második felében kerül sor, a plenárison áprilisban születhet meg a végleges, már a tagállamokkal egyeztetett szöveg.

Tanévnyitó 2009-ben a Rendőrtiszti Főiskolán. Még az Európai Parlament mandátumának lejárta előtt dönthetnek arról, hogy Budapestre kerüljön az európai rendőriskola
Kovács Bence 2009.09.07. Digitális Rendőrtiszti Főiskola tanévnyitó ünnepség Bajnai Gordon miniszterelnök a rendezvényen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.