Csak megtűri a Népfrontot Medvegyev

Óvatosan távolságot tart Dmitrij Medvegyev elnök a mentora, Vlagyimir Putyin kormányfő által felvetett Népfront ötletétől. Elemzők szerint a felvetéssel Putyin a saját visszatérését készíti elő az államfői székbe.

– Választástechnológiai szempontból értem a kezdeményezést, amellyel a párt meg kívánja őrizni befolyását – jelentette ki Dmitrij Medvegyev a parlament kétharmadát birtokló Egységes Oroszország (JeR) fölé elképzelt Összoroszországi Népfront (ONF) putyini ötletéről. Az államfő eddig tartózkodott a véleménynyilvánításról a Putyin által múlt héten felvetett kezdeményezést illetően, amely a jövőre esedékes elnökválasztás kimenetelére is hatással lehet. (Egyelőre mindketten elképzelhetőnek tartják indulásukat, ám az bizonyosnak tűnik, hogy egyszerre nem állnak startvonalhoz a posztért.)

Medvegyevet azonban szólásra kényszeríthette az, hogy Putyin az ő nevében kijelentette: az elnök támogatja a Népfront ötletét, amely egyesítené a párttagságtól függetlenül az "ország megjobbításán dolgozó" személyeket. A JeR a Népfront támogatottjait indítaná aztán az év végi parlamenti választásokon is. Elemzők szerint ezután Putyin az általa létrehozott Népfronttal az elnökválasztásra is előkészítené a talajt a maga számára. (Ezúttal már hat évre, miután Medvegyev módosításával két évvel meghosszabbították az elnöki mandátumot.)

– Hitelesebb lenne, ha az elnök maga mondaná el a véleményét – jelentette ki az Orosz Kommunista Párt (KPRF) titkára. Szergej Obuhov szavait néhány órával követte az elnöki nyilatkozat, amely a KPRF szerint a párt kétségeit igazolta: Medvegyev ugyanis arról beszélt, hogy egyetlen párt sem tekintheti magát a hatalom birtokosának, és reméli, hogy a választási szövetségnek tekinthető Népfronthoz hasonló alakulatokat hoznak létre majd más pártok is. Ráadásul a nehezen meghatározható, pártként nem bejegyzendő formáció sokkal nagyobb mozgásteret kaphatna a választási kampányban: az orosz választási bizottság szerint ugyanis nem vonatkozik rá az a szabály, amely szerint a sajtóban minden párt azonos súllyal kell, hogy szerepeljen a választási kampány során.

Az orosz sajtó régóta elemzi a tandem működését, ám bizonytalan abban, hogy a nyilvánosság előtt látható kisebb ellentétek Putyin és Medvegyev között valódiak vagy színleltek. A leglátványosabb vita legutóbb Líbia kapcsán merült fel, amikor Putyin nyíltan kritizálta az orosz tartózkodás mellett elfogadott ENSZ BT-határozatot, amellyel lehetővé vált a Moammer Kadhafi elleni nemeztközi beavatkozás. Medvegyev kategorikusan visszautasította a kifogást. (Putyin egyébként is előszeretettel nyilatkozik külpolitikai kérdésekben, noha a terület hagyományosan az elnök hatáskörébe tartozik. A területre Putyin elnöksége alatt egy kormányfő sem merészkedett.)

Sokatmondóbb azonban, hogy a héten a kormányfő létrehozta a Stratégiai Kezdeményezések Ügynökségét (ASZI), amely láthatóan az elnök veszsőparipájának tekintett technológiai modernizáció megvalósítását tekinti fő céljának. A modernizációra elkülönített költségvetési források megszerzésével a kormányfő súlytalanná tehetné a Medvegyev kezdeményezésére létrejött az "orosz szilíciumvölgy" megvalósítását célzó Szkolkovo alapítványt.

– A Népfront az elnökválasztási kampány csírájának is tekinthető, érthető, hogy ettől távolságot kíván tartani Medvegyev – jelentette ki Gleb Pavlovszkij. A pályafutása során Putyint elnöki éveiben még támogató politológus az utóbbi időben többször kritizálta a kormányfőt a tandem egyensúlyának felborításáért. Pavlovszkij szerint minél később teszi egyertelművé indulási szándékát, annál több kárt okoz. (Pavlovszkij áprilisban elvesztette az elnöki adminisztrációnál birtokolt tanácsadói állását, véleménye szerint Putyin kritizálása miatt.)

Putyin az elnöki ambíciókra vonatkozó találgatásokat a végsőkig táplálni fogja. Így történt ez a 2008-as választások előtt is: akkor az elnök által támogatandó utód személye mellett – Dmitrij Medvegyevvel együtt a kalapban volt az akkori védelmi miniszter, Szergej Ivanov is – az is kérdés volt, hogy a JeR nem változtatná-e meg az alkotmányt annak érdekében, hogy Putyin újra indulhasson az elnöki székért. Putyin ugyan mindvégig elutasította a javaslatot, bár egy politikai színjáték keretében a JeR 2007 őszi ülésén egy szövőnő ismét felvetette azt. "Találjunk ki valamit együtt, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics elnök maradhasson" – ajánlotta akkor Jelena Lapsina, aki azóta jutalmul az Ivanov megyében működő kormányfői iroda vezetését, idén márciusban pedig a JeR megürült parlamenti mandátumát kapta: éppen azt, amelyről a választások után még Putyin – a JeR listájának vezetője – mondott le Lapsina elődje javára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.