Csak magyar sérthet nyelvtörvényt Szlovákiában

Ondrej Dostál, a a Szabad Tájékoztatás Barátai szlovák polgári társulás alelnöke ma írásban figyelmeztette a kulturális minisztériumot, hogy a nyelvrendőrség diszkriminatív módon lép fel, ugyanis az ő szándékos nyelvtörvénysértése ügyében nem járt el, az MKP óriásplakátjaival kapcsolatban viszont már döntést hozott - írja a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

Dostál a Szabad Tájékoztatás Barátai polgári társulás elnökeként először még februárban sértette meg a nyelvtörvényt, amikor a kulturális minisztérium előtt helyezett ki egy angol nyelvű hirdetést, melyen Mark szerelmet vall Bridgetnek. Erre a törvénysértésre fel is hívta a tárca figyelmét, ám azóta sem történt semmi az ügyben.

A politikus az OKS honlapján szerdán közölt írásában felhívja a figyelmet arra, hogy a minisztérium nyelvrendőrségének arra viszont már volt ideje, hogy az MKP csak magyar nyelvű választási óriásplakátjaival kapcsolatban megállapítsa a nyelvtörvénysértést, annak ellenére, hogy ezeket májusban helyezték ki, tehát három hónappal később, mint ő az egynyelvű plakátját.

Dostálék márciusban is tudatosan megsértették a nyelvtörvényt, amikor egy spanyol nyelvű kulturális meghívót terjesztettek, de a kulturális tárca erre sem reagált még, pedig bejelentették a törvénysértést. Ezzel szemben májusban megállapították, hogy a kalászi Új Hajtás amatőr színjátszói egy teljesen hasonló esetben megsértették a jogszabályt, mivel kulturális rendezvényükre szóló meghívójuknak csak egy része volt államnyelvre lefordítva.

Az OKS alelnöke - aki néhány párttársával együtt a Híd listáján indul a választásokon - írása végén leszögezi, a két-két eset teljesen hasonló, ám a minisztérium nyelvőrei diszkriminatív módon kezelték azokat. Másként ítélték meg, ha a magyar nyelv használata ütközött a nyelvtörvénybe, mint azt, ha nem magyar, tehát spanyol vagy angol. Felhívta Marek Maďarič miniszter figyelmét arra is, hogy a tárca gyakorlata nincs összhangban az antidiszkriminációs törvénnyel.

Dostál szerint a nyelvtörvény ilyen diszkriminatív alkalmazása elfogadhatatlan, és csak azt bizonyítja, hogy az államnyelvtörvény jelenlegi formájában abszurd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.