Csak ingben hagy strandolni a Hamász

Nagyszabású kampányt indított a Hamász palesztin iszlamista mozgalom a fennhatósága alá tartozó Gázai övezetben, amely a muzulmán életvitel követésére szeretné rávenni a helyieket. A csempészalagutak egyik legtöbbet keresett árucikke még mindig a Viagra.

A rendőrség utasít egy fehérneműboltot, hogy rakja el lengén öltözött próbabábuit. Egy bíró arra inti a jogásznőket, hogy fejkendőt viseljenek a bíróságon. A strandőrök szétzavarják a nem családi társaságokat, a férfiakat pedig felszólítják, hogy vegyenek föl inget.

Mindez része a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szervezet új kampányának, amellyel rá akarja bírni a helyi lakosságot a muzulmán életvitel szigorú követésére - s az iszlamisták első nyílt kísérlete, hogy a cél érdekében túlmenjenek a szelíd győzködésen. Arra utal, hogy a Hamász - miután megszilárdította két éve szerzett hatalmát az övezet fölött - már eléggé felbátorodott ahhoz, hogy ideológiáját kiterjessze az emberek magánéletére is.

Az iszlamista szervezet azt bizonygatja, hogy az "erénykampánya" iránti engedelmesség önkéntes, és csupán a gázaiak konzervatív hajlamait tükrözi. Az előírások körvonalai azonban bizonytalanok, és hírek szerint van olyan, hogy állítólagos szabályszegőket megvernek, tanárokat pedig felszólítanak, hogy a lányoktól követeljék meg a fejkendő viselését.

A kampány rávilágít, hogy eltérő utakon jár a Gázai övezet és Ciszjordánia - a tervezett palesztin állam két része. A Ciszjordániában uralkodó Fatah mozgalom próbálja visszaszerezni tekintélyét, miután a 2006-os választásokon fájdalmas vereséget szenvedett a Hamásztól. A Fatah a jövő héten tartja húsz év óta első kongresszusát, amelyen meg akarja mutatni, hogy megreformálta magát, szakított korrupt múltjával, és vonzó alternatívát tud kínálni a Hamásszal szemben.

A közvéleményre nagy figyelmet fordító Hamász a Gázai övezet fölötti 2007. júniusi hatalomátvétel után azt ígérte, hogy nem fogja ráerőltetni a szigorúan muzulmán életvitelt a lakosságra. Ez most változóban van - mondja Halíl Abu Sammála emberjogi aktivista Gázában. "Vannak kísérletek a társadalom iszlamizálására" - állapítja meg, hozzátéve, hogy a Hamász erre vonatkozó cáfolatainak "ellentmond az, amit az utcán látunk".

A vallásügyi minisztérium plakátokon és a mecsetekben terjeszti, mit szabad, és mit nem. Felszólít a férfiak és nők elkülönülésére is az esküvőkön, és óva inti a tizenéveseket a szuggesztív szövegű popzenétől. "Erkölcsösségre kell nevelnünk az embereket, és távol kell tartanunk őket a bűntől" - hangoztatta Abdalláh Abu Dzsarbu vallásügyi miniszterhelyettes.

Egy másik gázai emberjogi aktivista, Hamdi Sakúr az iszlám szigorért a Gázai övezetet sújtó zárlatot okolja, amelyet Izrael és Egyiptom vezetett be a Hamász-hatalomátvétel után. Szerinte az elszigeteltség szülte "a szélsőségességet és a sötét eszméket".

Gázavárosi strand. A palesztinokon nem fog az erény
Palestinians are seen at the beach of Gaza City June 26, 2009. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.