Tucatnyi katona indulhatott az ámokfutásra

Az Afganisztánban 16 civil lemészárlásának gyanújával őrizetbe vett Robert Bales törzsőrmestert a Kansas állambeli Fort Leavenworth katonai fegyintézetben, magánzárkában tartják, mióta pénteken átszállították Kuvaitból. Egy afgán parlamenti vizsgálóbizottság szerint tucatnyi társa lehetett.

A három iraki szolgálatot kitöltő, majd tavaly decembertől afganisztáni küldetésben szolgáló katonát háromtagú ügyvédcsoport védi majd. Mint John Henry Browne ügyvéd közölte, már ezekben a napokban találkoznak védencükkel, aki ellen még nem emeltek vádat. „Még túl korai meghatározni, hogy milyen tényezők játszottak közre ebben az incidensben. A védők csoportja áttekinti majd a bizonyítékokat, átvizsgálja Bales egészségügyi és személyi anyagát és kikérdez tanúkat is” – ígéri az ügyvéd nyilatkozatában.

A New York Timesnak névtelenül nyilatkozó amerikai katonai illetékes szerint a gyilkosságsorozathoz „a stressz, az alkohol és otthoni családi problémák kombinációja” vezethetett. „Egyszerűen bekattanhatott” – vélte a forrás. Browne a CNN kamerái előtt visszautasította, hogy családi okok is állhattak a háttérben. A tanúk szerint Bales „nagyon erős házasságban” élt, jó férj és apa volt, miként a fegyveres erők elkötelezett tagja. Az őrmester feleségét és két kiskorú gyerekét egyébként biztonsági megfontolásokra hivatkozva egy katonai táborba vitték.

Az amerikai hadsereg pénteken azonosította be névvel is a múlt vasárnapi kandahari ámokfutó katonát. Bales 2001-ben lépett be a hadseregbe. Mesterlövészi kiképzést kapott, majd tisztképzőn is túljutott, s járt „harctéri életmentő” kurzusra is. 2003-tól 2010-ig három küldetésben összesen 37 hónapot szolgált Irakban. Amerikai lapértesülések szerint Irakban egyszer a lába sérült meg, a harmadik kiküldetésekor pedig aknára futott a járműve, és súlyos fejsérülést szenvedett. Egyes találgatások szerint a múlt vasárnapi vérengzést az válthatta ki, hogy előzőleg egyik katonatársa lábát bombarepesz találta el.

Az Egyesült Államok és az afgán vezetés közti viszony mélypontra került az ámokfutás miatt. Nem az első nagy incidensről van ugyanis szó: korábban afgán részről felháborodást váltott ki az a fotó, amelyen három amerikai katonai levizelte a halott tálibok tetemét. Majd kiderült, hogy a bagrami támaszponton Koránokat égettek el, azzal az utólagos indoklással, hogy az afgán foglyok a szent könyvbeli beírásokkal üzengettek egymásnak. A könyvégetés híre Afganisztán-szerte tiltakozó tüntetéseket és zavargásokat váltott ki. Ezekben 30 ember halt meg, és a nemzetközi erők támaszpontjai mellett megtámadták az ENSZ Kunduz tartományban lévő központját is.

Barack Obama elnök a gyilkosságsorozat után két ízben is felhívta afgán kollégáját, Hamid Karzait. Legutóbb pénteken azzal az ürüggyel telefonált, hogy gratuláljon Karzainak leánya csütörtöki születéséhez. Majd húsz percig beszélgettek. Amerikai források szerint „minden jól ment”, Obama arra volt kíváncsi, hogy az afgán elnök az ismert 2014-es határidőnél valóban korábbi külföldi kivonulást akar-e. Az amerikai diplomáciai források szerint a válasz alapján a végjátékot illetően egyetértés volt.

Ám Karzai, miután találkozott a Bales által megölt 16 afgán, köztük kilenc gyerek és három asszony hozzátartozóival és más falubeliekkel, még a korábbinál is keményebben fogalmazott. „Elég abból, hogy a NATO-katonák fegyverétől afgán civilek veszítsék életüket” – mondta. Követelte, hogy a nemzetközi erők szüntessék be az őrjáratozást a falvakban, vonuljanak vissza a támaszpontok falai közé, és azzal vádolta az amerikai hatóságokat, hogy nem hajlandók együttműködni a Kandahár tartománybeli Panjwai két kis településén végrehajtott mészárlás kivizsgálásában a Kabulból odaküldött bizottsággal. (Ezeknek a vádaknak van némi alapjuk: arra az afgán követelésre, hogy a helyszínen és nyilvános tárgyaláson ítéljék el az amerikai katonát, az Egyesült Államok először Kuvaitba, majd tovább az amerikai katonai fegyintézetbe menekítette Balest.) Karzai hivatkozott néhány falubelinek arra a felvetésére is, hogy a két település három házában is végrehajtott kivégzéshez több katona kellett, valami nem stimmel a hivatalos amerikai történettel, amely csak egy magányos ámokfutóval számol.

A több támadóról szóló felvetésnek Kínában is nagy teret adtak. A Hszinhua (Xinhua) hírügynökség egy afgán lapot idézve arról írt, hogy több mint egy tucat amerikai katona vett részt a múlt vasárnapi mészárlásban. A Daily Outlook Afghanistan című lap az afgán parlamentnek azokra a tagjaira hivatkozik, akiket az alsóház küldött a helyszínre az ügy kivizsgálására.  Az afgán parlament alsóházának delegációja szombaton foglalta össze jelentését, miszerint két, amerikai katonákból álló csoport, összesen 15-20 fő hajtotta végre az éjszakai támadást légi támogatással. Ez a jelentés teljesen ellentmond a Bales egyedüli felelősségére hagyatkozó amerikai verziónak. Egy afgán parlamenti képviselő szerint mielőtt az amerikai katonák lelőtték volna áldozataikat, két nőt szexuálisan is zaklattak. Az ámokfutás helyszínén egyébként ténykedik egy afgán elnöki vizsgálóbizottság is, ám Karzaiék még nem hozták nyilvánosságra a maguk jelentését – emlékeztet a Hszinhua.

A „végjátékot” illető egyetértés a Reuters értesülése szerint arra vonatkozhat, hogy a NATO-erők 2013-tól kezdve immár csak támogató szerepet játszanának a formálódó afgán hadsereg hadműveleteiben. Karzai viszont az Obamával folytatott telefonbeszélgetés kapcsán a belföldi hallgatóközönség előtt azt állította, hogy ezúttal is csak azt mondta, amit korábban, hogy a nemzetközi erőknek ki kell vonulniuk a falvakból. Ezt megtoldotta azzal: jobb lenne a teljes kivonulást egy év, és nem kettő alatt lebonyolítani.

Amerikai kommentárok szerint a probléma viszont az, hogy az afgán hadsereg egyelőre felkészületlen a tálibok elleni eredményes harcra. A tervezett 158 hadosztályból a NATO-kiképzők tavaly mindössze egyetlenegyet tartottak alkalmasnak, hogy a nemzetközi erők támogatása nélkül megállják helyüket.

Néhány órával az afgán államfő kifakadása után a Fehér Ház és Karzai elnöki hivatala közös nyilatkozatot adott ki, miszerint az amerikai csapatok 2014 végéig fognak kivonulni. A nyilatkozat ugyanakkor kitér arra is, hogy az Obamával folytatott telefonbeszélgetés során Karzai megismételte azt a régóta hangoztatott aggodalmát, hogy az éjszakai rajtaütések és házkutatások problémáját egy kölcsönös egyetértési memorandumban kellene tisztázni.

Robert Bales (balra) egy amerikai támaszponton. Erős család, gyenge idegek?
Staff Sgt. Robert Bales, (L) 1st platoon sergeant, Blackhorse Company, 2nd Battalion, 3rd Infantry Regiment, 3rd Stryker Brigade Combat Team, 2nd Infantry Division, is seen during a training exercise at the National Training Center in Fort Irwin, California, in this August 23, 2011 DVIDS handout photo. REUTERS/Department of Defense/Spc. Ryan Hallock/Handout (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW POLITICS MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.