Szíria: meghalt az első nyugati újságíró

A francia riporter gránáttámadásban vesztette életét. Az Arab Liga egyik kiugrott megfigyelője az al-Dzsazírának azt mondta, hogy a szíriai misszió csak rejtegeti a rezsim bűneit, ami pedig az országban folyik, az gyakorta emberiség elleni bűntettnek számít. Az USA és Franciaország is elítélően nyilatkozott a szíriai elnök tegnapi beszédéről, amelyben Basár Asszad mindenkit felelősnek tartott a helyzetért, csak épp magát nem.

A külföldi összeesküvésre célozgató Asszadot a francia külügyminiszter és az Egyesült Államok kormánya is mélyen elítéli, amiért azt mondta, hogy a rendszere ellen felkelőket valójában külföldi országok lázították fel. Az USA szóvivője egyenesen úgy fogalmazott: Asszad mindenki mást felelősnek tart a történtek miatt, csak éppen magát nem. 

Meglepetés Damaszkuszban: szerdán Basár Asszad elnök váratlanul kiállt hívei elé egy rezsimpárti demonstráción
Syria's President Bashar al-Assad addresses his supporters during a surprise appearance at a rally in Umayyad Square in Damascus January 11, 2012. Assad vowed on Wednesday to vanquish "foreign conspirators" plotting to end his rule, and an Arab League observer quit Syria, accusing the authorities of committing war crimes. REUTERS/Wael Hmedan-Presidential Palace (SYRIA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

A washingtoni szóvivő, Victoria Nuland a szíriai elnökről azt mondta: Aszad megpróbálja a külföldi országokra fogni az egészet, ami elég nevetséges a jelenlegi helyzetet elnézve, az Arab Liga, a szíriai ellenzék és az egész nemzetközi közösség rosszallását tekintve. – Nézőpontunk szerint itt az ideje, hogy lemondjon–- tette hozzá Nuland.

A francia külügyminiszter szerint az elnök beszédében egyértelműen tagadta a valóságot, mikor azt mondta: a nemzetközi hatalmak akarják destabilizálni Szíria helyzetét, majd megesküdött rá, hogy vasököllel üt vissza a "terrorista" lázadóknak – írja a BBC

A keddi beszéd, amely Aszad harmadik nyilvános megjelenése volt a március óta tartó lázadások után, közel kétórás volt. – A legfontosabb dolgunk most az, hogy visszanyerjük a biztonságot, melyet évtizedek óta fenntartottunk, és ezt csak úgy érhetjük el, ha vasököllel csapunk oda a terroristáknak – mondta.

Nem fogta be a száját a misszió kiugrott tagja  

Az  Arab Liga megfigyelőcsoportjának egy volt tagja eközben úgy nyilatkozott: a misszió nem több, mint „komédia”, a szír helyzetet pedig humanitárius katasztrófaként írta le. Anwar Malek az al-Dzsazírának azt mondta: visszavonult a küldetéstől az általa tapasztaltak miatt, amelyek közt háborús bűntények is szerepelnek.

Szerinte a legtöbb dolog, amit a megfigyelők láthatnak, a kormány által előre elkészített díszlet, melynek az a célja, hogy leállítsa az Arab Liga beavatkozását. Az ENSZ is úgy látja, hogy a megfigyelők érkezése óta nagyjából 400 embert öltek meg, ami napi átlagban negyven halálos áldozatot jelent. Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet szerint a szíriai kormány nemhogy nem vet véget az erőszaknak, hanem még fel is gyorsítja azt.

Az al-Dzsazírának adott interjújában a kiugrott megfigyelő azt mondta: a megfigyelők jelenlétével Damaszkusz időt nyert. – Amit én láttam ott, az emberi katasztrófa. A rendszer nemcsak hogy egy háborús bűntényt követett el, hanem bűntények egész sorozatát a saját emberei ellen. A fegyveresek mindenhol ott vannak, és lőnek az emberekre. Embereket rabolnak el. A rabokat a börtönökben megkínozzák, és nem engedik el őket. A tankok még mindig az utcákon vannak. Ha jönnek a megfigyelők, elrejtik, majd újra előveszik őket. Néhányan közülünk szeretnének jó kapcsolatot fenntartani a rezsimmel, és ezért tagadják, hogy fegyveresek lennének.

Malek maga azért ugrott ki a misszióból, mert szerinte a csoportja szétesett. – Az egész misszió csak komédia volt, a megfigyelőket pedig bolonddá tették – majd hozzátette: a széleskörű amnesztia, amiről már többször is szó esett az állami tévében, és aminek során több száz bebörtönzött foglyot engedtek szabadon, valójában pár nappal előtte, random összefogdosott és bezárt emberekből állt.

Malek tunéziai, és korábban a párizsi székhelyű Arab Bizottság az emberi jogokért egyik dolgozója volt.

Kedden a misszió két kuwaiti tagja sérült meg, mikor konvojuk összecsapott a demonstrálókkal. Malek a misszió vezetőjét, a szudáni háborús bűnös tábornokot is hibáztatta, mert szerinte középutat akar járni, vagyis sem a szír hatóságokat, sem a többi érdekelt felet nem akarja feldühíteni.

Végzetes riportút

Szerdán egy gránáttámadásban életét vesztette egy francia televíziós újságíró a szíriai Homsz városában. Ő az első nyugati újságíró, akit megöltek az arab országban a rendszerellenes tüntetések tíz hónappal ezelőtti kirobbanása óta.

Az újságíró haláláról először az AFP hírügynökség fotóriportere számolt be a helyszínről. Később a France 2 közszolgálati tévécsatorna Párizsban megerősítette, hogy ismert riportere, Gilles Jacquier az áldozat, aki kollégáival együtt riportúton járt Homszban, a szíriai ellenzéki megmozdulások fellegvárában. A France 2 közleményében megjegyezte, nem ismeri riportere halálának körülményeit, aki a szíriai kormány meghívására utazott az arab országba.

Az AFP fotóriportere szerint az újságírócsoportra gránátlövedéket lőttek ki (ismeretlen támadók) Homsz belvárosában. A detonáció a szíriai Addúnia tévé szerint 25 másik embert megsebesített, köztük egy dán újságírót. Az AFP úgy tudja, egy belga újságírónak a szeme sérült meg.

A szíriai tájékoztatási minisztérium tudomást szerzett a külföldi újságírókat érő incidensről, de közölte, hogy nem ismeri a részleteket.

Szíria a külföldi újságírók nagy részét kitiltotta az országból az Asszad-rezsim elleni tüntetések tavaly márciusi kirobbanása után. Damaszkusz azonban több újságírót enged be az országba azóta, hogy az Arab Liga megfigyelőket küldött Szíriába, ellenőrizendő, hogy betartja-e a kormány a ligának a vérontás befejezésére kidolgozott tervét.

A 43 éves Jacquier az utóbbi két évtized alatt szinte az összes háborús övezetet megjárta. A France 2 csatornának 1999 óta dolgozott, iraki, afganisztáni, koszovói és izraeli harci cselekményekről tudósította a tévét.

Eközben Asszad több tízezer híve Damaszkusz központjában tüntetésen állt ki az elnök mellett, aki beszédében fogadkozott, hogy „minden kétséget kizáróan” legyőzi azokat a „külföldi összeesküvőket", akik szerinte rendszerének felszámolására szövetkeznek. Asszad mindössze néhány percre szólalt meg, de kedden másfél órás beszédben gúnyolódott az Arab Ligán, ígért vaskezű fellépést a „terroristák" ellen, valamint reformok bevezetését, bár utalást sem tett arra, hogy hajlandó lenne lemondani az apjától, Hafez Asszadtól 2000-ben örökölt hatalmáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.