Csak beilleszkedésre buzdít a török kormányfő

Vasárnap este Düsseldorfban mondott beszédébenRecep Tayyip Erdogan beilleszkedésre szólította fel a Németországban élő honfitársait, egyúttal elutasítva a beolvadást.

Mindenki tanuljon meg németül, a gyerekek is. Járjanak óvodába, iskolába, részesüljenek a legjobb oktatásban, hogy azután egyetemre mehessenek, és diplomát szerezzenek. A legfontosabb azonban, hogy először törökül tanuljanak meg - hangoztatta Recep Tayyip Erdogan a düsseldorfi sportcsarnokban összegyűlt mintegy 12 ezer honfitársa előtt. - Be kell illeszkednünk abba a társadalomba, amelyben élünk. Beolvadásról viszont szó sem lehet. Senki sem szakíthat el bennünket saját kultúránktól."

A hallgatóság által nagy lelkesedéssel fogadott beszédében a török kormányfő kijelentette: Ankara olyan törvénymódosítást készít elő, amely megkönnyítené a német földön élő törököknek a német állampolgárság fölvételét. Az elképzelés szerint mindazok, akik leadják török útlevelüket, úgynevezett kék kártyát kapnának helyette. Ez törökországi látogatásuk során a személyi igazolvány szerepét töltené be.

A ZDF televízióban megszólaltatott Gülsen Celebi ügyvédnő szkeptikusan reagált Erdogan szavaira. Mint rámutatott, Törökországban idén választások lesznek, a miniszterelnök utazása és düsseldorfi felszólalása egyértelműen a kormánypárt választási hadjáratának a része. Az emberi jogok tiszteletben tartása terén pedig alig van haladás Törökországban, noha Erdogan pártja már bő nyolc éve kormányoz.

Erdogannak nem igazán áll szándékában a törökök németországi beilleszkedésének előmozdítása. Számára a török nemzeti hovatartozás erősítése a fontos. Egyre csak azt sulykolja, hogy ti itt a mi népünkhöz tartoztok, és ezután is beleszólásotok kell, hogy legyen abba, ami Törökországban történik - vélekedett az ügyvédnő a ZDF kamerája előtt.

Erdogan látogatása előtt ismét fellángolt a vita Berlinben a török EU-csatlakozás kérdéséről. Volker Kauder, a kormányzó CDU/CSU alsóházi frakcióvezetője egy hétvégi lapinterjúban nyíltan lándzsát tört az Ankarával zajló csatlakozási tárgyalások félbeszakítása mellett. Az ellenzéki szociáldemokraták és Zöldek ugyanakkor óva intettek Törökország megsértésétől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.