Csak a póráz miatt nem vágják ki Magyarországot az EU-ból

Mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de az Európai Unióból való kizárást nem érdemes kilátásba helyezni, mert ha az megtörténik, akkor az unió közössége nem tud befolyást gyakorolni a magyarországi folyamatokra – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

A WDR közszolgálati műsorszolgáltató társaság Európa Fórum című rendezvényén Angela Merkel hangsúlyozta: „Nem kell rögtön a lovasságot küldeni.” A kancellár ezzel a szociáldemokrata kancellárjelöltnek, Peer Steinbrücknek a rendezvényen kifejtett véleményére reagált, amely szerint a magyarországi folyamatokat tekintve nem szabad eleve elvetni azt a lehetőséget, hogy kizárják az EU-ból Magyarországot.

Merkel kiemelte: teljes mértékben egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy változtatni kell azokon a magyar jogszabályokon, amelyek nincsenek összhangban az uniós szerződésekkel. Elmondása szerint erről többször beszélt már Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki minden alkalommal biztosította őt arról, hogy a magyar kormány komolyan veszi az európai kritikát. A budapesti vezetés reakciójára figyelni fogunk a pártcsaládunkban is – mondta Merkel a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökeként. A Steinbrück véleményére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva a kancellár azt mondta, ha kétségek merülnek fel a magyar jogszabályok és az uniós szerződések összeegyeztethetőségével kapcsolatban, akkor először beszélni kell, és módosítani kell a törvényeket.

Magyarország nagyon sokat segített Németországnak az újraegyesítés során, amit a németek soha nem felejtenek el. De „nincs kibúvó", ha felmerül, hogy esetleg antiszemita tendenciák, vagy más káros folyamatok bontakoznak ki. Ilyen esetben nyílt párbeszédet kell folytatni, „amihez hozzá is vagyunk szokva", és mindent meg kell tenni azért, hogy „magyar barátainkat jó útra térítsük” – mondta a német kancellár.

Prőhle Gergely „igen pozitív” üzenetnek nevezte Angela Merkel nyilatkozatát. – Ez a magyar kormány iránt megnyilvánuló bizalom jele – értékelte a Népszabadságnak az elhangzottakat a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Szerinte „nincs újdonság”, hiszen Merkel kancellár maga mondta el, hogy többször beszélt már Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki biztosította arról, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja az uniós alapértékeket és jogszabályokat. Prőhle szükségesnek tartotta kiemelni, hogy Merkel a rendezvényen egyértelművé tette: nem indokolt az uniós alapokmány 7.1 paragrafusának – az uniós szavazati jog megvonását célzó eljárásnak – a Magyarországgal szembeni érvényesítése. „Ezt a kancellár asszony a szociáldemokrata kancellárjelölt ellenében nyilvánította ki, aki nehéztüzérséget látott volna jónak” – hívta fel a figyelmet a külügyi helyettes államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.