Csak a düh maradt a Securitate-dossziékból

Az Adevarul bukaresti napilap a neves író-filozófussal, Andrei Pleşu volt külügyminiszterrel készített interjút annak kapcsán, hogy 20 éve bukott meg a Ceauşescu-rezsim, illetve 10 éve nyíltak meg a volt titkosrendőrség, a Securitete irattárai a román polgárok előtt. Semmi új nem derül ki, csak a frusztráltság marad.

Az Adevarul bukaresti napilap a neves író-filozófussal, Andrei Pleşuval készített interjút annak kapcsán, hogy 20 éve bukott meg a Ceauşescu-rezsim, illetve 10 éve nyíltak meg a volt titkosrendőrség, a Securitete irattárai a román polgárok előtt. Pleşu a lapnak úgy nyilatkozott: a kezdeti lelkesedést mára már benne is felváltotta a frusztráció tehetelen dühe.

Annak idején, amikor a Securitate archívumait vizsgáló bizottság (CNSAS) megkezdte működését, még megalapozottnak látszott a remény, hogy többet, sőt mindent megtudjon az egyszerű polgár az egykori rezsim működéséről, lelepleződjenek és elnyerjék büntetésüket azok, akik megsértették az emberi jogokat, és levonhassák mindebből azokat a fontos tanulságokat, melyek majd megakadályozzák, hogy hasonló rendszerek épüljenek ki.

A teljes cikk a Globusz.net-en >>>>>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.