Csak a bizonytalanság a biztos a cseheknél

A Közügyek elnevezésű párton múlhat a prágai kormánykoalíció jövője, miután Necas miniszterelnök ultimátumot adott a legkisebb kormánypártnak. Öt csehből négy előrehozott választásokat akar.

A rendszerváltás óta sosem volt olyan – Václav Havel egykori államfő ismert mondásával élve - buta hangulat országunkban, mint mostanság, írta belpolitikai elemzésében Karel Steigerwald, neves cseh publicista. Több tény támasztja alá az állítását. Prágai közvéleménykutató intézetek legfrissebb felmérése szerint immár a felnőtt lakosság csaknem nyolcvan százaléka előrehozott választásokat akar. Alig két év után torkig vannak a jobbközép kormánykoalícióval. Már Václav Klaus államfő is bejelentette, hogy egy percig sem fogja akadályozni az idő előtti voksolások megtartását, ha legalább ebben a szűntelenül viszálykodó partnerek szót értenek.

Petr Necas cseh kormányfő
Czech Republic's Prime Minister Petr Necas arrives at an European Union leaders summit in Brussels March 25, 2011. European leaders agreed on Thursday to increase their financial rescue fund to the full 440 billion euros by June, but avoided discussion of Portugal which is under pressure to seek a bailout following the resignation of its prime minister. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)

Petr Necas miniszterelnök e héten ultimátumot adott a legkisebb kormánypártnak: 2013-ban csupán úgy szoríthatjuk a költségvetési hiányt a GDP három százaléka alá, ha a tervezetthez képest további 42 milliárd koronát (hozzávetőleg 464 milliárd forint – a szerző megj.) takarítunk meg. Csak így egyezhetünk meg a jövő évi költségvetés sarokszámairól. Ha a Közügyek (VV) vezetői a jövő keddi koalíciós tanácson ezt nem fogadják el, akkor semmi értelme a hárompárti koalíció további egybentartásának. Kisebbségi kormánynak sem, akkor inkább június végén legyenek újabb voksolások – szögezte le. Javaslatait is nyilvánosságra hozta a kormányfő: a kétkulcsos általános forgalmi adót 15, illetve 21 százalékra kell emelni, a nyugdíjakat viszont csak az infláció egyharmadával. Összevonnák a kulturális és az oktatásügyi minisztériumot, továbbá a környezetvédelmi, a vidékfejlesztési és az agrártárcát. Lényegesen kevesebb pénz jutna a felsőoktatási intézményeknek, amelyeket elit egyetemekre és különböző területekre szakosodott főiskolákra osztanának fel, mindkét esetben lényegesen megszigorítva az akkreditáció feltételeit

A VV illetékesei azonban továbbra is egymás besározásával vannak leginkább elfoglalva. Vít Bártát, párt alapító tagját és parlamenti frakciójának eddigi vezetőjét tavaly egyik volt munkatársa – Kristina Kocí, jelenleg már független képviselő – jelentette fel zsarolás és korrupció alapos gyanújával. A mentelmi jogától megfosztott honatya immár  bírósági ítéletre vár, amely napokon belül megszülethet.

Nem bírják már a megszorításokat

Mielőbbi előrehozott választásokat követelnek a cseh szocdemek (CSSD) is, akik élesen bírálják az eddig elfogadott  reformokat, amelyek szerintük egyértelműen a szociálisan gyengéket és a középrétegeket sújtják.  Idéntől legfeljebb gyermekekként 216 ezer korona (2,5 millió forint) lehet a gyes, ám a szülők döntik el, hogy ezt az összeget két, három vagy négy év alatt veszik-e fel. Betegség esetén az első három héten a munkaadónak kell fizetnie a táppénzt. A szociális segély egy részét januártól majd csak azok kaphatják meg, akik bekapcsolódnak a közhasznú munkákba.  Ötven koronánál olcsóbb gyógyszerek árát már nem téríti a biztosító. A kórházi ellátásért pedig az eddigi hatvan helyett januártól naponta száz koronát (1200 forintot) kell fizetni. További megszorításokat több milliónyian már képtelenek elviselni – érvelnek.

A CSSD két év alatt háromszor nyújtott be bizalmatlansági indítványt a szerintük a gazdagokat támogató, korrupt kabinet ellen, mindannyiszor eredménytelenül, mert a kormánypártok összezártak. Népszerűségük viszont hónapról csökken, a cseh szocdemeké növekszik. Jelenleg a választópolgárok csaknem harminc százaléka voksolna rájuk, s vagy az egyik kormánypárttal, a Karel Schwarzenberg vezette liberális TOP 09-cel, esetleg a kommunistákkal (KSCM) jelentős parlamenti többségük lenne. Kedden alighanem kiderül, hogy a mélyponton levő, immár csak 1,9 százalékos támogatással rendelkező VV beadja-e a derekát, egyúttal pedig tisztújítással igyekszik elmozdulni a mélypontról. Ellavírozni még el tudnának két évig. A legtöbb prágai politológus szerint azonban a markáns értékrend nélküli párt mindezzel csak meghosszabbítaná a jelenlegi kormánykoalíció agonizálását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.